" />
  Hoe voorkom je hooikoortsklachten?

  Hoe voorkom je hooikoortsklachten?

  De lente begint en de hooikoortsklachten spelen weer op. Vervelend. Het kan je lente en vooral de zomer erg verpesten. Je kunt er slecht van slapen, je kunt niet meedoen aan allerlei activiteiten. In dit bericht leggen we je uit hoe je deze hooikoortsklachten kunt voorkomen.

  Informatie over hooikoorts

  hooikoorts
  Hooikoorts is een erg nare respons van je immuunsysteem op stuifmeel van bomen, planten en bomen. Wanneer je last hebt van hooikoorts ontstaat er een overgevoeligheidsreactie in je afweermechanisme wat kan leiden tot kriebelende ogen, verkoudheid en veel niezen.
  Hooikoorts kan op fysiek en mentaal vlak veel invloed hebben. Je kunt er bijvoorbeeld minder goed door slapen Daarnaast kun je niet mee doen aan leuke activiteiten op school, op het voetbalveld of elders. Zelfs je werk kan er door beïnvloedt worden. Je kunt constant in je ogen zitten te wrijven wat naast jeuk ook pijn kan gaan doen.

  Voorkomen van hooikoortsklachten

  Je kunt helaas niet veel doen aan het feit dat je hooikoorts hebt. Wel kun je de volgende dingen doen om hooikoortsklachten te voorkomen of in ieder geval te verminderen:

  Behandelingen in het ziekenhuis

   • Je kunt je immuunsysteem proberen te trainen. Je kunt bijvoorbeeld immunotherapie aanvragen. Bij immunotherapie krijg je gedurende enkele jaren concentraties allergenen toegediend. Na verloop van enkele jaren zal je immuunsysteem steeds beter getraind zijn en reageert het minder heftig op de stofjes. Toch kun je niet altijd immunotherapie krijgen, bijvoorbeeld wanneer je immuunsysteem slecht reageert op meerdere stoffen, naast stuifmeel.
   • Ook kun je corticosteroïden nemen om er voor te zorgen dat de hevige reactie van het immuunsysteem afneemt. Deze corticosteroïden kun je aanvragen via de huisarts. Hij zal je dan een recept meegeven.
   • Daarnaast zijn er ook vele medicijnen en neussprays bij de drogist beschikbaar om hooikoortsklachten tegen te gaan. Oplossen doen beide middelen sowieso niet, maar het kan de hooikoortsklachten voorkomen of onderdrukken.

  Wat kun je verder zelf doen tegen de hooikoortsklachten?

  Er zijn genoeg tips die je kunt uitvoeren om zelf de hooikoortsklachten tegen te gaan. Hieronder worden ze allemaal voor je opgesomd zodat je zonder zorgen van de lente en zomer kunt genieten.

   • Niet wrijven in je ogen. Dit kan de reactie versterken. Tevens is er een kans dat je stuifmeel op je handen hebt. Als je gaat wrijven komt de stuifmeel in je ogen.
   • Gebruik nadat je buiten bent geweest een nat washandje om je gezicht te reinigen. Zo spoel je stuifmeel van je gezicht af, mocht er iets op je hoofd zitten.
   • Wanneer je naar buiten gaat kun je het beste een zonnebril opzetten. Zo voorkom je voor het grootste gedeelte dat er stuifmeel in je ogen komt. Voor veel mensen is het hebben van jeukende ogen het naarste symptoom van hooikoorts. Je kunt dit op deze manier dus goed voorkomen.
   • Zet absoluut geen verse bloemen in huis. Deze verspreiden ook stuifmeel.
   • Let goed op je eten. Eet gezond en doe veel aan sport. Je immuunsysteem zal hierdoor versterken en de reacties zullen minder worden.
   • Stofzuig regelmatig je huis om stuifmeel te verwijderen uit je huis.
   • Vermijd het platteland. Vooral op het platteland kun je namelijk veel pollen tegenkomen. Blijf het liefst in de stad.
   • Uit onderzoek blijkt dat zoenen de hooikoortsklachten verminderd. Zoen dus veel!
   • Ga op een strandvakantie, en niet naar het bos. Bij het strand komen namelijk de minste pollen voor, in het bos de meeste.
   • Zorg ervoor dat je huisdieren schoon zijn. Ook zij kunnen de stuifmeel mee naar binnen nemen. Maak ze dus regelmatig schoon.
  1. Michel Jmei 8,15

   Een goede tip is om bijvoorbeeld ‘s ochtends of ‘s avonds te gaan sporten. Het beste is ‘s ochtends. Zoals in dit artikel staat, verbeter je je zo je immuunsysteem en je conditie waardoor je er gewoon wat minder last van hebt. Alle beetjes helpen.

   Ik heb dit artikel aan mijn huisarts laten lezen en hij vond dat er goede tips instaan !!

  Geef een reactie