" />
  Hooikoorts

  Hooikoorts

  Informatie

  Hooikoorts is een vervelende reactie op stuifmeel van bomen, planten en bomen. Het stuifmeel vliegt rond in de lucht en wordt ingeademd. Vervolgens kan er een overgevoeligheidsreactie ontstaan in je afweermechanisme wat kan leiden tot verkoudheid, kriebelende ogen en veel niezen.

  Hooikoorts kan veel invloed hebben op je leven, zowel mentaal als fysiek. Je kunt er minder goed door slapen, je kunt niet meedoen aan alle sociale bezigheden en je school- en werk werkzaamheden kunnen er ook door beïnvloed worden.

  Hooikoorts komt vooral aan de begin van de lente voor, de pollen beginnen dan te stuiven en andere gewassen beginnen te bloeien. Dit is een naar seizoen voor mensen met hooikoorts.

  hooikoorts

  Synoniemen:

  • Pollenallergie
  • Rinite allergica

  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van hooikoorts zijn de volgenden:

  • Jeukende ogen zijn één van de meest vervelende symptomen van hooikoorts. Wanneer je telkens weer in je ogen krabt kun je zelfs infecties oplopen aan je ogen.
  • Wanneer je veel last hebt van de pollenallergie kun je ook erg verkouden worden. Dit kan gecombineerd gaan met veel niezen.
  • Soms kun je het ook benauwd krijgen van hooikoorts.
  • Tevens is het mogelijk dat je veel moet hoesten. Dit is meestal in ergere gevallen zo.

  Behandeling

  De behandeling van hooikoorts is erg moeilijk. Helemaal omdat je dan je afweermechanisme moet behandelen. Wel kun je hooikoorts deels voorkomen met een neusspray en diverse soorten tabletten.

  Medische behandelmethoden

  Er zijn ook andere behandelmethoden naast de medicijnen en neussprays. Een eerste methode is om corticosteroïden in te nemen. Deze kun je verkrijgen bij de huisarts en ze zorgen ervoor dat de overgevoeligheidsreactie van het lichaam afneemt.

  Ook bestaat er immunotherapie. Bij deze therapie krijg je gedurende enkele jaren concentraties allergenen toegediend. Uiteindelijk zal je afweermechanisme minder heftig gaan reageren op deze stofjes en zal je hooikoorts minder zijn. Niet iedereen kan immunotherapie krijgen, wanneer je allergisch bent voor meerdere stoffen is dit vaak al niet meer mogelijk.

  Sommige van deze behandelingsmiddelen werken voor de één wel en voor de ander niet. Dit varieert per persoon. Het kan ook voorkomen dat niets helpt, maar er is hoop: naarmate je ouder wordt, des te groter de kans is dat de hooikoorts minder wordt.


  Voorkomen van hooikoorts

  Het is natuurlijk niet altijd mogelijk om pollen en stuifmeel te vermijden. Wel kun je enkele tips volgen om de hooikoorts te verminderen.

  • Een eerste tip is om gezond te eten en veel te bewegen tijdens het pollenseizoen.
  • Geen verse bloemen in huis zetten. Ook deze kunnen stoffen verspreiden welke hooikoorts kunnen veroorzaken.
  • Pak regelmatig de stofzuiger en maak je huis goed schoon.
  • Nadat je buiten bent geweest kun je het beste je gezicht even met water wassen.
  • Gebruik een zonnebril wanneer je naar buiten gaat. Dit vermindert vaak de oogklachten.

  Geef een reactie