" />
  Hoofdschimmel

  Hoofdschimmel

  Informatie

  Hoofdschimmel is een zeer besmettelijke huidkwaal. Het wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie op het hoofd en in de haren. Het is de meest voorkomende schimmelinfectie onder kinderen. Na de puberteit neemt de kans erop al enorm af.

  Het is zoals net vermeld zeer besmettelijk. De schimmel verspreidt zichzelf via loslatende schilfers van mensen en dieren die zelf last hebben van een schimmelinfectie, bijvoorbeeld ringworm.

  De oorzaak van hoofdschimmel zijn dus schimmels. Deze schimmels zijn overal te vinden en je komt er bijna altijd wel mee in aanraking. De schimmel kan de huid binnendringen via beschadigde huid. Bijvoorbeeld op plekjes waar irritatie is ontstaan doordat je het gebied veel hebt gewassen met zeep.


  Symptomen

  De symptomen van hoofdschimmel zijn:

 • Een eerste symptoom is dat er ronde schilferende- en rode dikke plekken op het hoofd ontstaan.
 • Ook kunnen er puistjes ontstaan.
 • Je kunt wat kaler worden op de plekken die aangedaan zijn door hoofdschimmel.
 • De plekken groeien langzaam in omvang. Wanneer je er niets aan doet kunnen ze behoorlijk groot worden.
 • hoofdschimmel

  Synoniemen:

  • Tinea capitis
  • Ringworm van het hoofd
  • Scalpring

  Behandeling

  Hoofdschimmel is vervelend en gelukkig bestaan er goede behandelingsmethoden om er van af te komen.

  Medicijnen

  Allereerst kunnen er medicijnen ingenomen worden om er van af te komen. Deze antischimmelpillen dien je enkele weken in te nemen. Al na een week ben je niet meer besmettelijk voor anderen, wel moet je verder gaan met de kuur. Wel zijn er enkele restricties, je mag ze namelijk niet innemen als je:

  • Zwanger bent
  • Borstvoeding geeft
  • Anticholesterolpillen slikt

  Shampoo

  Ook helpt antischimmelshampoo tegen de hoofdschimmel. Was jezelf hier dagelijks mee om er van af te komen. Dit werkt niet altijd, de medicijnen zijn vaak het effectiefst.

  Het kan enkele maanden duren voordat er weer haar groeit op de plek waar de schimmelinfectie heeft gezeten.


  Hoofdschimmel voorkomen

  Om het te voorkomen moet je ervoor zorgen dat jij of je kind niet vaak met shampoo wast. Bij het wassen met shampoo kan de hoofdhuid namelijk gaan irriteren. Dit maakt het voor de schimmel makkelijker om door de huid te dringen.

  Ook dien je ervoor te zorgen dat er geen kammen gedeeld worden en kinderen moeten niet bij elkaar in bed slapen. Ook dien je kammen, petten en hoeden regelmatig te desinfecteren om van de schimmels af te komen. Op deze manier kun je de kans op hoofdschimmel aanzienlijk verminderen.


  1. Yvanca Plasmei 31,16

   bedankt voor dit artikel

  2. Anajuli 8,16

   Ik heb ook last van een huidschimmel, de trichophyton (voetschimmel), en ben al dagen aan het wassen, stofzuigen, dweilen met Dettol. Maar ik vraag me af of dit inderdaad goed is, te weinig (om de dag/2 dagen) of juist teveel. Wat moet ik doen om niet andere familieleden te infecteren?

  Geef een reactie