" />
  Hoofdroos

  Hoofdroos

  Informatie

  Hoofdroos is erg vervelend. Je ziet het enorm op bijvoorbeeld zwarte kleding, je nette pak en daarnaast kriebelt het ook nog eens. Hoofdroos is een milde vorm van eczeem en komt voor op het behaarde hoofd. Er ontstaan allerlei schilfertjes die kunnen zorgen voor een naar gezicht.

  De schilfers die loslaten zijn oude huidcellen. Deze worden bij hoofdroos versneld afgestoten en weer opnieuw aangemaakt. Ook is de talgproductie een stuk groter wanneer je roos hebt, daardoor blijven de dode huidcellen aan elkaar vast zitten.

  Hoofdroos komt het meest voor bij mensen rond de twintig jaar. Zeker de helft van de mensen op deze leeftijd heeft er last van. En het zijn niet alleen de schilfers die het lastig maken, ook kan hoofdroos erg jeuken. Het blijft bestaan als je het niet behandelt.

  hoofdroos

  Synoniemen:

  • Pityriasis Capitis
  • Dandruff
  • Seborroisch eczeem van de hoofdhuid

  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van hoofdroos zijn de volgenden:

  • Schilfers. Erg veel schilfers zullen er op uw kleding verschijnen wanneer je hoofdroos hebt. Dit kan erg vervelend zijn, vooral op mentaal vlak. Iedereen kan op zwarte kleding zien dat je last hebt van de roos.
  • Het kan erg jeuken op de behaarde hoofdhuid.
  • Ook kunnen er dikke stukken schilfers aan elkaar vast zitten op de behaarde hoofdhuid.

  Behandeling

  Sommige mensen zijn erg vatbaar voor het krijgen van hoofdroos. In dit geval kun je er weinig aan doen, maar dit weet je nooit voordat je het niet geprobeerd hebt.

  Je kunt zelf hoofdroos al deels oplossen door je haar iedere dag goed te wassen. Laat de shampoo goed intrekken en spoel deze goed uit. Zorg ervoor dat je alle resten goed wegspoelt.

  Enkele andere hulpmiddelen tegen hoofdroos

  Er zijn ook enkele andere handige hulpmiddelen die je van de roos af kunnen helpen.

  Een eerste is anti-roos shampoo. Gebruik anti-roos shampoo met zinkpyrithion of seleensulfide. Deze stoffen verminderen de aanmaak van schilfers en huidsmeer. Ze zorgen er voor dat je minder brokken schilfers op je huid krijgt en dat de roos uiteindelijk verminderd. Je kunt dergelijke shampoo’s tegenwoordig overal krijgen, bij de drogisterij maar ook in de supermarkt.

  Ook corticosteroïden kunnen ervoor zorgen dat de roos verminderd. Het zorgt er voor dat de jeuk op je hoofdhuid verminderd en dat de hoofdhuid dus beter kan herstellen.

  Wanneer na zes weken je hoofdhuid nog niet is hersteld van de roos, kun je het beste naar de huisarts gaan. Wellicht is er dan een andere reden aanwezig die voor de roos zorgt.


  Voorkomen van hoofdroos

  Er zijn een aantal tips om hoofdroos te kunnen voorkomen. Een eerste tip is dat je je haar vaak dagelijks moet wassen met goede shampoo.

  Ga vaak naar buiten. Wanneer je hoofdhuid blootgesteld wordt aan veel zonlicht verbeterd de huid en zul je minder snel hoofdroos krijgen.

  Als je een beetje last hebt van de roos, krab dan niet aan je hoofd. Dit maakt het alleen maar erger. Gebruik in plaats daarvan een anti-roosshampoo met zinkpyrithion of seleensulfide.

  Geef een reactie