" />
  Hondenbeet

  Hondenbeet

  Informatie

  Een hondenbeet komt erg veel voor in Nederland. Er leven ruim 2 miljoen honden in Nederland. Elk jaar worden er 200.000 hondenbeten geregistreerd en worden er 7000 mensen opgenomen in het ziekenhuis, blijkt uit cijfers van het CBS. Elk jaar sterft er minimaal één persoon aan een hondenbeet. Het zijn vooral jonge kinderen en hardlopers die gebeten worden.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van een hondenbeet zijn de volgenden:

  • Een beet van een hond merk je wel. Het doet zeer en het weefsel kan zichtbaar beschadigd zijn.
  • De spieren en pezen kunnen flink beschadigd zijn en de wond kan erg pijnlijk zijn.
  • Wanneer er koorts, pusvorming of een rode verkleuring rondom de beet ontstaat, dien je naar de huisarts te gaan.
  Hondenbeet

  Gerelateerd:


  Behandeling

  Het is raadzaam om meteen goed te handelen bij een hondenbeet. Ga, als het kan, meteen naar de arts om het te laten behandelen. De kans op infecties is namelijk groot. Ook de kans op tetanus is groot. Deze ziekte, die wordt veroorzaakt wanneer er vuil bij een wond komt, kan zelfs dodelijk zijn. Ook kun je bloedvergiftiging oplopen. Ga daarom meteen naar de arts. Vaak wordt er antibiotica voorgeschreven om hondenbeten te behandelen.

  Geen arts in de buurt?

  Het kan natuurlijk voorkomen dat er geen arts in de buurt is. Je dient in dergelijke gevallen zelf snel te handelen. Bij een kleine wond dien je de wond uit te spoelen met zeep en water en leg je een verband aan. Houd goed in de gaten of er geen infectie ontstaat. Bij ergere beten dien je rechtstreekse druk op de wond uit te oefenen. Ga daarna naar het ziekenhuis om het daar verder te laten behandelen.


  Hondenbeet voorkomen

  Het voorkomen van een beet van een hond begint bij de baas van de hond zelf. Zelf kun je er weinig aan doen. Vooral als klein kind of als hardloper zijnde is een beet moeilijk te voorkomen als een baas zich niet houdt aan de ‘regels’ die gelden. Een baas dient zijn hond kort aan de lijn te houden wanneer er iemand nadert. Dit moet omdat een hond onverwachte dingen kan doen als er bijvoorbeeld een klein kind of hardloper langsloopt. Alleen op deze manier is een hondenbeet te voorkomen. Je kunt natuurlijk wel zelf er voor zorgen dat je honden vermijdt, maar dit is niet in iedere situatie mogelijk.

  Geef een reactie