" />
  Hommelsteek

  Hommelsteek

  Informatie

  Hommels komen in Nederland veel voor en zijn vrij onschuldig, de kans op een hommelsteek is zeer klein. Ze steken pas wanneer ze in het nauw gedreven worden en geen andere uitweg meer zien. Na het steken blijft de angel over het algemeen niet achter in de huid. Er treedt wel een korte pijnreactie op die enkele uren kan aanhouden. Ook kan er een allergische reactie optreden. Gelukkig gebeurt dit bij slechts 1 procent van de mensen.

  Hommels komen af op transpiratie, alcohol, zeep en parfum. Ze kunnen door kleding heen steken, dus dat biedt geen verdediging tegen een hommelsteek.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van een hommelsteek zijn als volgt:

  • Er treedt na de steek allereerst een pijnscheut op met een zwelling. Ook wordt de huid rondom de gestoken plek rood. Dit kan enkele uren aanhouden.

  Behandeling

  Gestoken door een hommel? Ga als volgt te werk.

  Stap 1: Verkoelen

  Het is niet per definitie zo dat een hommel een angel achterlaat in de huid. Dit gebeurt eigenlijk nooit en de kans hierop is nihil. Wanneer dit wel zo is dien je deze te verwijderen door middel van een pincet. Vervolgens dien je de plek in te wikkelen in een natte handdoek of een washandje met ijsklontjes. Dit doe je om de plek te verkoelen.

  Stap 2: Pijnstiller (Eventueel)

  Wanneer de pijn lang aanhoudt kun je een pijnstiller innemen om de pijn te verzachten. Deze zijn bij de drogist verkrijgbaar.

  Wanneer naar de huisarts?

  Wanneer je bent gestoken in je mond, of wanneer er heftig allergische reacties optreden als kortademigheid, shock en wanneer je het bewustzijn dreigt te verliezen, dien je contact op te nemen met een arts.

  Wat te doen bij een allergische reactie na een hommelsteek?

  Bij een allergische reactie treedt er kortademigheid, lage bloeddruk, bewustzijnsverlies en incontinentie op. Wanneer je hier last van hebt dien je altijd contact op te nemen met een arts. De kans dat dit optreedt, is gelukkig erg klein. Bij koorts dien je een huisarts te raadplegen. Ook kan er diarree, misselijkheid of hoofdpijn ontstaan, dit is vaak het gevolg van een lichte allergische reactie.

  BiteAwayStick-TegenInsectenbetenHeltiq-KoelsprayByeBites-Stekensetgaranties
  Meer behandelingsmethoden vind je hier.


  Voorkomen van een hommelsteek

  Hommels steken bijna nooit. Slechts wanneer ze geen andere uitweg zien steken ze. Probeer hommels dus niet agressief te maken of in het nauw te drijven. Ga niet lopen slaan naar een hommel en pak ze absoluut niet vast. Zorg er tevens voor dat je geen alcohol of parfum draagt. Ook de geur van armbandjes en horloges kan hommels aantrekken. Deze kun je aflaten wanneer je een hommelsteek wilt voorkomen.

  1. katinkajuni 14,15

   ik ben Katinka en ben 12 jaar
   ik ben gestoken door en hommel en het jeukt verschrikkelijk, ik heb zo veel gewreven met mijn andere voet dat die nu open ligt. Is er iets of kan ik iets doen dat het minder gaat jeuken

   groetjes katinka

   • adminjuni 14,15

    Hallo Katinka,

    Je dient een vette créme te smeren op de plek waar gestoken is. Dit zal ervoor zorgen dat de jeuk afneemt. Heb je dit niet, dan kun je ook iets heel kouds op de plek leggen. Ik hoop dat dit helpt, als de jeuk na morgen nog steeds zo erg is moet je even langs de huisarts!

    Groeten en beterschap,

    Huidkwalen

  2. Kenaugustus 22,15

   Hallo,
   Ik ben een paar dagen geleden gestoken door een hommel. Het moet geloof ik een akkerhommel zijn geweest, na wat afbeeldingen te hebben bekeken. Ik ben gestoken in mijn scheenbeen, dacht op een netel te zitten. Ik zou meerdere steken kunnen hebben gehad. De volgende dag begon ik klachten te voelen. Algemene spierzwakte, benauwdheid, een licht gevoel in m’n hoofd en een verward gevoel. Ook erg veel zweten bij inspanning. Ik ben naar de apotheek geweest om tabletten tegen de allergische reactie. De huid rond waar ik ben gestoken blijft erg rood, is hard en gezwollen. De klachten verminderden na inname van de eerste tablet, maar na ongeveer 24 uur begon ik opnieuw klachten te krijgen. Weet iemand toevallig wanneer dit gif is uitgewerkt bij overgevoelige personen, en hoe lang ik de behandeling dus moet voortzetten? Alvast bedankt, Ken

   • adminaugustus 26,15

    Hallo Ken,

    Je dient even langs de huisarts te gaan. Wellicht is het niet ernstig maar als je een verward en licht gevoel in je hoofd krijgt kan dit bezoek geen kwaad.

    Sterkte!

    Groeten,
    Huidkwalen.nl

  3. Kenaugustus 26,15

   Hallo. Bedankt,

   Deze klachten zijn inmiddels afgezwakt en de zwelling is bijna helemaal verdwenen. Het gif van een hommel valt toch niet te onderschatten.

   Mvg

  4. Anneaugustus 24,16

   Hallo,
   Ik ben een week geleden op mijn knie gestoken door een hommel. Na een week is de knie nog steeds dikker dan normaal, jeukt enorm en is erg warm. Is dit normaal en kan ik hier iets tegen doen?

  5. Paulienseptember 12,16

   Hallo

   Ik ben zaterdag gestoken door ? het leek wel of er een naald in me arm kwam de zwelling nam iets af en gisteren was het iets rood.
   Vandaag is de plek nog roder geworden en groter en ook warm de zwelling is er nog en de plek is ook hard.
   mij vriend vermoed een allergie met ontsteking tot gevolg.
   Oja en het lijkt of ik aan de gewichten heb gehangen zo gevoel heb ik in me bovenarm.
   Wat kan ik er aan doen en wanneer moet ik langs een huisarts?

  6. Joris nancymei 22,17

   Ben ook gestoken geweest Door een hommel en had helaas graad 4…Gelukkig overleeft maar was wel kantje boord.

  Geef een reactie