" />
  Hirsutisme

  Hirsutisme

  Informatie

  Hirsutisme is een huidaandoening waarbij vrouwen mannelijke haargroei hebben. Er is haargroei aanwezig op de plekken waar vrouwen normaal gesproken geen haargroei horen te hebben. Denk aan de borst, buik, rug, bovenlip en de kin. Hirsutisme komt veel voor en ontstaat zo rond de puberteit.

  Veel vrouwen schamen zich voor de huidaandoening. Gelukkig is er veel aan te doen. Hier kun je over lezen bij het kopje ‘Behandeling’.

  Het kan ontstaan zonder een onderliggend ziektebeeld. Meestal is het erfelijk bepaald. Ook kunnen de hormonen van invloed zijn op de bovengemiddelde haargroei. Bij een kleine minderheid van de vrouwen is er namelijk sprake van een verhoogd testosterongehalte in het bloed. Dit kan ervoor zorgen dat deze vrouwen meer haar aanmaken. Ook kun je het krijgen als je gevoelig bent voor testosteron. Ook kan hirsutisme als oorzaak bepaalde medicijnen hebben, als medicijnen tegen endometriose en de overgang.


  Symptomen

  De symptomen van hirsutisme zijn:

 • Naast dat er haargroei bij vrouwen is op de plekken waar eigenlijk alleen mannen dit krijgen, zijn er geen andere symptomen. Deze haren zijn vaak donker en stug. Dit kan voorkomen op de bovenlip, rug, borst en op de kin.

 • Behandeling

  Veel vrouwen vinden de overbeharing vies en lelijk. Gelukkig zijn er enkele behandelingsmethoden die je er vanaf kunnen helpen. Neem eerst altijd contact op met de huisarts alvorens je zelf stappen neemt. Welke behandeling genomen moet worden, hangt af van de oorzaak.

  Behandeling tegen hormonen

  Wanneer je gevoelig bent voor testosteron krijg je medicijnen voorgeschreven als een anticonceptiepil of de Diane pil. Beide middelen doen de aanmaak van testosteron afnemen. Dit neemt wel tijd in beslag, ga dus niet na een maand al stoppen met de behandeling, aangezien de werking soms wel enkele maanden op zich laat wachten.

  Oorzaak onduidelijk

  Wanneer je de oorzaak niet weet kun je ervoor kiezen om de haartjes zelf af te scheren, harsen, epileren of door speciale ontharingscrèmes te gebruiken. Het is ook mogelijk om de haren elektrisch te laten epileren door een huidtherapeut (elektrolyse).

  Het is ook mogelijk om middels een laser de haren te verwijderen. Bij deze techniek wordt er zeer zuiver licht gericht op de huid. Hierbij worden de cellen van de haarwortel als het ware gekookt. De huidstructuren om de wortel heen raken hierbij niet beschadigd. Helaas werkt deze methode niet bij mensen met hele blonde haren.


  Hirsutisme voorkomen

  Het is lastig om het te voorkomen, helemaal omdat de oorzaken niet te voorkomen zijn. Je weet namelijk niet van jezelf of je gevoelig bent voor testosteron of dat je lichaam meer testosteron dan normaal aanmaakt. Wel kun je weten of de haargroei in de familie zit. Is dit het geval, dan kun je ervoor kiezen om elektrolyse uit te voeren. Hierbij worden de haarzakjes elektrisch verwijderd. Dit kun je gewoon laten doen bij een huidtherapeut. Hiermee kun je hirsutisme voor een groot deel voorkomen.


  Geef een reactie