" />
  Herpes genitalis

  Herpes genitalis

  Informatie

  Herpes genitalis is een soa die in Nederland erg veel voorkomt. Er bestaan twee types herpes, je hebt herpes simplex, beter bekend als koortslip en je hebt herpes genitalis. Herpes simplex kan een oorzaak zijn van de genitalis versie, maar ook onveilige seks kan een oorzaak zijn van de herpes genitalis.

  Het herpes virus komt via de huid en het slijmvlies binnen, en kan wel je gehele leven bij je blijven. Normaal gesproken kom je er nooit meer vanaf, maar dat betekent niet dat je er ziek van hoeft te worden. Veel mensen merken nooit dat ze herpes hebben.

  Sommige mensen krijgen wel last van een eerste contact met de genitalis variant. Er kunnen ernstige klachten ontstaan. Een herpes-aanval wordt vaak uitgelokt door diverse factoren, als:

  • Stress
  • Operaties
  • Menstruatie
  • Andere ziektes, als griep

  Symptomen

  • Één van de eerste symptomen die voor kan komen is de hevige pijn tijdens het plassen. Vaak worden toiletbezoeken uitgesteld wat weer op zijn beurt leidt tot nog hevigere pijn.
  • Ook kun je rode plekken ontwikkelen rond- en op de slijmvliezen. De slijmvliezen zitten in de keel, mond, penis, vagina en anus.
  • Veel jeuk en tevens een branderig gevoel.
  • Sommige mensen merken juist weer helemaal niets.

  Het is raadzaam om bij elk van bovenstaande symptomen naar de huisarts of GGD te gaan.


  Behandeling

  Er zijn helaas nog geen medicijnen of behandelingsmiddelen die het virus doden. Wel zijn er enkele methoden om de symptomen te bestrijden.

  • Wanneer je nauwelijks last hebt van de symptomen van herpes genitalis kun je een indrogende crème smeren op de blaasjes. Gebruik bijvoorbeeld zinksulfaatvaselinecrème of zinkoxidevaselinecrème.
  • Wanneer je veel pijn hebt kun je gerust een paracetamol nemen. Ook ibuprofen werkt prima tegen de pijn.
  • Bij ernstige klachten zijn er tabletten die het herpes genitalis virus kunnen remmen. Denk aan famciclovir of valaciclovir. Je kunt het beste zo snel mogelijk met deze kuur beginnen. Deze kuur duurt zo’n vijf dagen en zorgt ervoor dat de akelige symptomen verminderen. Het helemaal oplossen van het probleem zal ook deze kuur niet kunnen.

  Voorkomen van herpes genitalis

  Je kunt herpes genitalis voorkomen door geen orale seks te hebben wanneer je partner of jijzelf een koortslip heeft. Een koortslip is namelijk familie van het herpes genitalis virus en je kunt dit krijgen wanneer de koortslip in contact komt met de slijmvliezen.

  Raak tevens geen blaasjes aan. Je kunt besmet raken door de blaasjes aan te raken van iemand die het genitalis virus heeft.

  Helaas is er verder geen mogelijkheid om herpes genitalis te voorkomen. Je kunt het zelfs al hebben, maar de kans is groot dat je het nooit zult merken.

  1. Atika Wilmsenmei 31,16

   goede informatie

  Geef een reactie