" />
  Handeczeem

  Handeczeem

  Informatie

  Handeczeem is een veel voorkomend type eczeem dat zich kenmerkt door enorme jeuk en rode plekken. Ongeveer vijf procent van alle mensen heeft wel eens last van dit type eczeem. Het is niet besmettelijk. Helaas is de oorzaak niet bekend, wel gaat het vaak gepaard met andere soorten eczeem, als atopisch eczeem, irriterend contacteczeem en allergisch contacteczeem. Vaak ligt de oorzaak ook bij dit andere type eczeem. Deze oorzaken kun je vinden op desbetreffende pagina’s zelf.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van handeczeem zijn de volgenden:

  • Het kan acuut optreden en erg vervelend zijn. Er ontstaat roodheid, bultjes, blaasjes en in sommige gevallen ook een natte afscheiding.
  • De blaasjes drogen vervolgens in en zorgen voor schilfering.
  • Er kunnen ook kloven in de huid ontstaan die pijnlijk kunnen zijn.

  Behandeling

  Er zijn een aantal mogelijkheden om van handeczeem af te komen. Deze behandelingsmethoden lijken erg op die van reguliere eczeem.

  Corticosteroïden

  Er kunnen corticosteroïden toegepast worden middels een zalf of crème. Deze zorgen ervoor dat de jeuk- en ontstekingsreactie afneemt.

  Lichttherapie

  Ook kan er lichttherapie toegepast worden. Dit betreft Ultraviolet B (UVB) of PUVA. Beide behandelingen zorgen ervoor dat de celgroei beïnvloedt wordt en dat daarmee de ontstekingsreactie af zal nemen.

  Antibioticum

  Bij een bacteriele infectie kan ervoor gekozen worden om antibioticum in de vorm van prednison of prednisolon te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de infectie verdwijnt.

  Voorkomen van handeczeem

  Om handeczeem te voorkomen dien je de oorzaken van de types eczeem die gepaard gaan met handeczeem te vermijden. Dit zijn vaak irriterende en allergische stoffen. Denk hierbij aan teer, pollen, schoonmaakmiddelen, terpentine.

  Geef een reactie