" />
  Granuloma annulare

  Granuloma annulare

  Informatie

  Granuloma annulare is een zwelling van de huid in de vorm van een kring of een ring. Granuloma annulare wordt veroorzaakt door ontstekingen onder de opper- en lederhuid, namelijk in het bindweefsel. Ook kunnen insectenbeten, de zon en hormonen een oorzaak zijn van de huidkwaal.

  De huidkwaal kan voorkomen bij zowel kinderen als volwassenen, maar het zijn veelal vrouwen die het krijgen. Ongeveer een vierde van alle mensen die met granuloma annulare te maken krijgt, ontstaat het al voor het dertigste levensjaar.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van granuloma annulare zijn de volgenden:

  • Bij deze huidziekte gaat het vaak om kleine rode bulten die een ring vormen. De granuloma annulare kan ook de kleur van de huid aannemen.
  • Soms kan er jeuk ontstaan op de wond.
  • Ook kan er een branderig gevoel ontstaan op de plek waar de infectie heeft toegeslagen.

  granuloma annulare

  Komt vaak voor bij:

  • Vrouwen
  • Mensen met suikerziekte

  Behandeling

  Granuloma annulare is moeizaam te behandelen. Meestal trekt het van zichzelf weg, maar dit is niet altijd het geval. Voordat er een behandeling wordt gestart, wordt er altijd een tijdje gewacht om te analyseren of de huidkwaal niet vanzelf wegtrekt. Is dit niet het geval dan zijn er enkele behandelingsmogelijkheden.

  Behandeling voor als je een paar plekken hebt

  Er kan ten eerste voor worden gekozen om met stikstof de plek te bevriezen. Dit gebeurt meestal bij kleinere vormen van de huidziekte.
  Ten tweede kan er gekozen worden voor een PUVA. Hierbij worden de handen en de voeten met UV licht belicht. Hiervoor zijn enkele behandelingen nodig, het is niet in een enkele behandeling opgelost.

  Ook kan er voor worden gekozen om corticosteroïden op de wond aan te brengen. Corticosteroïden remmen de ontsteking, en zal er uiteindelijk voor zorgen dat de granuloma annulare afneemt. Helaas is dit in vele gevallen niet zo. Ook de andere behandelingsmethoden die hierboven genoemd zijn, zijn niet zo succesvol.

  Behandeling voor als je meerdere plekken hebt

  Ten eerste kun je voor lichttherapie kiezen om de grotere vorm van granuloma annulare uit te schakelen. Er is namelijk een techniek genaamd Ultraviolet-1 dat bijzonder grote vormen van granuloma annulare kan doen verdwijnen. Het ultravioletlicht beïnvloedt namelijk de celgroei, in dit geval de ontstekingen en de huid. Behandelingen duren vaker niet langer dan enkele seconden om verbranding van de huid te voorkomen. Een dergelijke lichttherapiekuur duurt over het algemeen enkele maanden.

  Ook antibiotica kan ervoor zorgen dat de huidziekte afneemt. Prednison kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de ontstekingsreactie afneemt.


  Voorkomen

  Het is helaas niet mogelijk om granuloma annulare te voorkomen. De ontstekingsreacties kunnen nauwelijks voorkomen worden.

  1. Alieaugustus 8,17

   Ik ga nu het 5e!!!!! Jaar in met G A..niets helpt tot dusver..Bad Puva, zalf enz.het helpt allemaal niets.. vorig jaar leek het te stagneren(niet verdwijnen dus) maar nu breid het zich razendsnel uit…

  Geef een reactie