" />
  Gordelroos

  Gordelroos

  Informatie

  Gordelroos is een virusontsteking in een zenuw en kan erg vervelend zijn. Het is een uitslag aan één kant van je lichaam. Het is familie van de waterpokken . Dit blijkt ook uit het huidgebied waar desbetreffende zenuw naar toe loopt. Daar verschijnen namelijk dezelfde soort rode blaasjes als bij de waterpokken. De ontsteking is erg vervelend en vaak is de oorzaak ook het waterpokkenvirus. Sommige mensen raken dit virus namelijk nooit meer kwijt en krijgen later last van gordelroos. Over het algemeen komt gordelroos het meest voor bij mensen die ouder zijn dan zestig jaar.

  Gordelroos is besmettelijk. Het virus kan zich verspreiden via de vocht uit de wondjes die op de huid aanwezig zijn. Deze wondjes zetten opens op en zijn ook opens weer weg na een aantal weken.

  Wanneer je gordelroos op je gezicht of rond je ogen hebt kun je het beste de huisarts raadplegen. In deze zone is gordelroos namelijk gevaarlijk en kan het tevens het gezichtsvermogen aantasten.

  gordelroos

  Synoniemen:

  • Herpes zoster
  • De gesel gods

  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van gordelroos zijn de volgenden:

  • Gordelroos begint vaak met jeuk, tintelingen en pijn. Over het algemeen komt het voor rond de taille.
  • Daags na bovenstaande symptomen kunnen er blaasjes ontstaan die na een aantal weken overgaan in korsten.
  • De wondjes kunnen vocht lekken. Deze zijn zeer besmettelijk.
  • Ook kun je je grieperig beginnen te voelen.

  Behandeling

  Over het algemeen herstelt gordelroos zich van zichzelf. Wanneer je het hebt kun je het beste je huid zoveel mogelijk met rust laten. Dek tevens de wondjes af met wondgaas.

  De wondjes kun je behandelen met een indrogende zalf als zink-oxide zalf. Ook een crème kan de jeuk verminderen.

  Soms kan de pijn hevig zijn. Hiervoor kun je gewoon paracetamol innemen. Als de pijn aanhoudt kun je altijd nog een ibuprofen nemen.

  Gordelroos in het gezicht

  Wanneer de virusontsteking op het gezicht zit, moet je een medicijn gebruiken om hier van af te komen. De huisarts zal je virusremmers voorschrijven. Deze zullen ervoor zorgen dat je iets sneller herstelt. Wel kun je misselijk worden en hoofdpijn krijgen van deze virusremmers.


  Voorkomen van gordelroos

  Het is mogelijk om het te voorkomen door middel van een eenmalige vaccinatie. Het wordt ouderen aangeraden om deze vaccinatie te nemen. Dit vaccin is verkrijgbaar bij de huisarts.

  Geef een reactie