" />
  Gonorroe

  Gonorroe

  Informatie

  Gonorroe is een zeer besmettelijke soa die wordt veroorzaakt door onveilige seks. De bacteriën die gonorroe veroorzaken heten gonokokken. De gonokokken-bacterie nestelt zich in de slijmvliezen van de penis, vagina, mond, anus, keel en ogen. Gonorroe is zeer besmettelijk en kan bij elk seksueel contact overgebracht worden. In Nederland is gonorroe de vierde soa van de soa top 10. Als gonorroe niet behandeld wordt kan de soa ervoor zorgen dat je je niet meer voort kunt planten.


  Symptomen

  De verschijnselen van gonorroe verschijnen over het algemeen vrij snel. Al na twee dagen tot twee weken na het oplopen van de soa kun je symptomen krijgen. De symptomen zijn als volgt:

  • Bij vrouwen ontstaat een onaangenaam ruikende vaginale afscheiding en het urineren kan tevens erg pijn doen. Dit komt niet bij elke vrouw voor. Vervolgens kan de infectie zich richting de eileiders uitbreiden, waardoor je uiteindelijk onvruchtbaar kunt worden.
  • Bij mannen ontstaat binnen dezelfde tijdsspanne een branderig gevoel tijdens het urineren. Ook kan er een pusachtige afscheiding druppelen uit de penis. Tevens kunnen mannen last krijgen van een ontstoken bijbal of prostaat. Ook hierdoor kan de man onvruchtbaar raken.
  • Symptomen die bij zowel mannen als vrouwen voor kunnen komen zijn de hevige keelpijn, jeuk en het branderige gevoel in- en rondom de anus.

  Behandeling

  Er bestaan gelukkig goede behandelmethoden tegen gonorroe. Gonorroe kan behandeld worden door middel van antibiotica via een injectie. Meestal betreft het hier ceftriaxon of azitromycine. Het is heel belangrijk om er vroeg bij te zijn om eventuele onvruchtbaarheid te voorkomen. Ook moet je zo snel mogelijk je bedpartners inlichten.


  Voorkomen van gonorroe

  Gonorroe kun je voorkomen door geen onveilige seks te hebben. Vrij met een condoom en gebruik ook bij orale seks een condoom of beflapje. Zo ben je zo goed mogelijk beschermd tegen gonorroe.

  Geef een reactie