" />
  Golfersbenen

  Golfersbenen

  Informatie

  Golfersbenen is de benaming voor een huidkwaal met donkerrode vlekken op de benen. Deze vlekken trekken over het algemeen binnen een week alweer weg maar kunnen vaak terugkeren. Vooral wandelaars hebben veel kans op de huidkwaal. Bij wandelaars boven de vijftig jaar is de kans het grootst. De huidkwaal is geheel onschuldig.

  De oorzaak van golfersbenen is niet bekend. Er wordt vermoed dat de druk op de kleine bloedvaten bij wandelen, of golfen, na een tijd hoger wordt. Hierdoor neemt de doorlaatbaarheid van de bloedvaten toe wat ervoor kan zorgen dat er vlekken op de huid ontstaan. De bloedvaten bij ouderen zijn doorgaans zwakker, waardoor zij kwetsbaarder zijn voor de golfersbenen.


  Symptomen

  De symptomen van golfersbenen zijn als volgt:

 • Er ontstaan rode vlekken op de (onder)benen. Na ongeveer een dag worden ze paars.
 • De vlekken komen voor rond de scheenbenen en enkels. Soms is het bovenbeen aangetast.
 • Soms beginnen de enkels op te zwellen.
 • golfersbenen

  Synoniemen:

  • Golfers vasculitis

  Behandeling

  Golfersbenen hebben geen behandeling nodig. Tachtig procent van de gevallen is al binnen drie dagen af van de klachten. Bij de overige twintig procent duurt het maximaal een week voordat de vlekken weg zijn. Wel bestaat er een grote kans dat de symptomen terugkeren wanneer er opnieuw een lange wandeling gemaakt wordt. Er zijn geen behandelingsmethoden tegen de huidkwaal.


  Golfersbenen voorkomen

  Er is een enkele tip dat ervoor kan zorgen dat je geen last krijgt van de vlekken: Draag elastische compressie kousen tijdens het maken van een wandeling. Dit zorgt ervoor dat er constant druk op de onderbenen staat en dat de golfersbenen zich niet kunnen ontwikkelen.


  1. Anneliesaugustus 22,16

   Ik heb jaren last van deze rode vlekken gehad, op zich niet pijnlijk, maar cosmetisch vervelend. Wanneer ik na een dag wandelen een zomers jurkje aan wilde (en die vlekken kwamen vooral tijdens warme perioden) dan zagen mijn benen er niet uit en voelde ik me veroordeeld tot een lange broek.
   Een poosje geleden heb ik een gouden tip gekregen, zonneblaasjes gel van Kruidvat, €4,00.
   Gewoon je benen er mee insmeren ipv bodylotion op de ochtend van de wandeling. Eventueel nog een keer tijdens de wandeling herhalen en voila, geen vlek meer te zien. Geen flauw idee waarom dit werkt, maar ik ben er blij mee.

   • Xandra vd Vegtjuli 31,17

    Ook ik heb al jaren last van golfersbenen. Van alles geprobeerd totdat ik hier las over de zonneblaasjesgel vh kruidvat. Vandaag uitgeprobeerd en ongelooflijk maar nergens last van ondanks de 26 graden en een korte broek. Heb het wel meerdere keren ingesmeerd.

  2. Gerritaugustus 20,17

   Bedankt voor de tip van de zonneblaasjesgel. Een paar jaar geleden heeft mijn huisarts bij mij golfersbenen geconstateerd. Het ontstond bij lange wandelingen en warm weer. Inmiddels kreeg ik het ook bij niet warm weer en slechts één keer 16 km lopen. Het duurde minstens een week voor de vlekken weg waren. Nu met de zonneblaasjesgel had ik, ondanks warm weer, en ondanks drie dag achter elkaar 17 km lopen, slechts een paar kleine plekjes langs de rand van mijn sokken. Dus nog iets beter insmeren. Die plekjes waren met een dag al weg. Dus geen compressiekousen meer. Dank je wel.

  3. sigifebruari 26,18

   Bedankt, jullie geven me hoop! Ik heb er al jaren last van. Ik heb zelf op internet ontdekt dat ik golfersbenen heb. Dermatholoog, huisarts, niemand kende het probleem. Intussen ook steunkousen geprobeerd, maar niets hielp. Volgende week een weekje stappen in La Gomera en hopen dat de zonneblaasjesgel ook bij mij werkt. Zo ja, dan kan ik een trekking in Nepal plannen. Duimen maar !

  4. Joke van Zantenmei 6,18

   Daar ik ook zo’n last heb van golfersbenen, ben ik wandelingen gaan maken met mijn aangemeten compressiekousen aan, daarover heen nog katoenen sokjes. Lange broek aan met mooi zonnig weer. Hielp het? Nou, voor geen meter. De vlekken zaten van mijn hielen tot aan mijn kuiten. Dus ik ga ook zonneblaasjesgel proberen. Het zou toch heerlijk zijn met warm weer en blote benen te kunnen wandelen, zonder die ellendige vlekken op te lopen.

  5. Gina Vinkmei 9,18

   Ik heb het nu heb compressie kousen aan en een lange broek . Ik smeet het in met alolivera in dat helpt een beetje verkoelen

  Geef een reactie