Glucosamine: Wat is het en hoe te gebruiken?
Wie aan artrose lijdt, heeft onwaarschijnlijk wel al eens gehoord van glucosamine. Misschien heb je het zelf al eens geprobeerd. Veel mensen zweren erbij, zowel om verdere artrose tegen te gaan als om de pijn te verwachten en mobiliteit te verhogen. Anderen zeggen dan weer dat het niet werkt. Waar ligt de waarheid? Op welke manier wordt glucosamine het best gebruikt? En zijn bepaalde merken meer geschikt dan andere?
Wetenschappelijk Onderzoek
Een vaak voorkomend probleem bij alternatieve(re) geneesmiddelen is gebrek aan wetenschappelijke studies om de effectiviteit te bevestigen. Bij glucosamine is dit niet het geval. Er wordt reeds jaren onderzoek gedaan naar deze stof. Toch lijken de resultaten op het eerste gezicht nogal wisselvallig. Eerst is de consensus voor een paar jaar dat het super effectief is, daarna blijkt dat dan weer volledig omgekeerd te zijn. Om die reden maakt een google search over het supplement je vaak niet echt wijzer.
Dit is te wijten aan het feit dat de resultaten heel hard kunnen verschillen naargelang de duur van het onderzoek. Als de proefpersonen slechts een week meewerken aan het onderzoek, dan zal het onderzoek gegarandeerd uitwijzen dat er weinig effect is, omdat dit geneesmiddel meestal pas begint te werken na 2 a 3 maand langdurig gebruik.
Een andere reden is dat het geneesmiddel bij bestrijding van artrose het meeste effectief heeft wanneer het al vroeg gebruikt wordt. Bij patiënten waar de artrose al vergevorderd is, is genezing een pak moeilijker. Al blijft glucosamine hier een pijnverzachtende werking hebben en voorkomt het erger.
Wetenschappelijk gezien bestaat er dus nog geen consensus, maar de meeste dokters rapporteren dat 3 van de 4 patiënten uiterst tevreden is met de werking.
Mogelijke Bijwerkingen
Bij veel van de medicatie die standaard wordt voorgeschreven aan artrosepatiënten (Ibuprofen, Naproxen) bestaat het risico op serieuze bijwerkingen (zoals leverfalen of haartaanval). Niet alleen blijkt glucosamine effectiever voor de behandeling, de kans op bijwerkingen is zo goed als onbestaand.
Wel is het zo dat glucosamine doorgaans gewonnen wordt uit schaaldieren. Dus voor mensen die hier allergisch aan zijn kan dit zeer schadelijk zijn.
Wie liever op veilig speelt kiest dus best voor een vegetarisch glutamine supplement, maar die worden voorlopig nog door bitter weinig merken verkocht. De Alchemilla+Glucosamine van A.Vogel is een voorbeeld van een supplement dat 100% van plantaardige oorsprong is en dus veilig door iedereen kan genomen worden. Een tabletje hiervan bevat ongeveer 1500mg glucosamine, wat de aanbevolen dagelijkse dosis is. (Mensen die glucosamine nemen ter ondersteuning van een atletische activiteit zoals hardlopen mogen gerust een dubbele dosis nemen).
Meestal ondervindt men pas een merkbaar verschil na een viertal maanden dagelijks gebruik, maar er zijn ook nu en dan gebruikers die na 2 dagen al onmiddellijk effect merken.
Gebruiken of niet?
Van de vele wetenschappelijke onderzoeken zal je over het algemeen niet veel wijzer worden. Maar risico’s zijn er niet, en een overweldigende 75% van alle patiënten is zeer tevreden met de impact van dit medicijn op hun toestand.
Heb jij dus last van chronische rugpijn, artrose of pijnlijke gewrichten, dan is de beste optie om het zelf te ervaren en dit supplement een aantal maanden te gebruiken om te zien wat het met je doet.
Daarbij kies je best voor een vegetarische variant, zoals die van A.Vogel voor optimaal resultaat.
Verder wordt ook aanbevolen regelmatig een lichte vorm van beweging te doen om de gewrichten soepel te houden.
Geef een reactie