" />
  Genitale wratten

  Genitale wratten

  Informatie

  Genitale wratten zijn een zeer besmettelijke vorm van een seksueel overdraagbare aandoening ( soa). Bij genitale wratten is een virus de hoofdoorzaak. De genitale wratten zijn over het algemeen zacht, roze, en vlezig van aard. Soms in groepjes en soms is er slechts een enkele te vinden. Genitale wratten lijken vaak op bloemkool, althans deze vorm nemen ze aan.

  In Nederland worden de genitale wratten ruim 20.000 keer per jaar geconstateerd. Het virus wordt overgedragen bij seksueel contact. Het virus dringt dan de slijmvliezen binnen van de geslachtsdelen, keel en mond. Het virus is erg besmettelijk en kan naast seksuele overdraging ook door middel van een gezamenlijke handdoek of washandje overgedragen worden op een ander.


  Symptomen

  Genitale wratten zijn moeilijk te herkennen. Ze leiden namelijk sporadisch tot lichamelijke klachten. Heel veel mensen weten dan ook niet dat ze het hebben. De meeste mensen ontdekken de wratten pas bij het douchen of bij het nader inspecteren van hun geslachtsdeel. De wratten zijn moeilijk te zien, helemaal wanneer ze aan de binnenkant van bijvoorbeeld de vagina zitten.

  Heel soms kunnen genitale wratten wel zorgen voor lichamelijke klachten. De schade blijft hierbij beperkt, want de wratten kunnen slechts gaan zorgen voor jeuk. Er kunnen af en toe wat bloedingen ontstaan.


  Behandeling

  Wanneer je denkt aan bovenstaande symptomen te voldoen, of wanneer je gewoon niet helemaal zeker bent van je zaak kun je het beste naar de huisarts gaan. De huisarts zal je nader inspecteren en eventueel door verwijzen.

  Een arts zal de gebieden rondom de geslachtsdelen onderzoeken. Er zal een uitstrijkje en eventueel een biopsie genomen worden. Ook kan de arts kiezen voor een colposcopie, dit is een instrument waarmee de vagina en de baarmoederhals door een lens sterk vergroot kan worden bekeken.
  Ook kan de arts een bloedonderzoek doen. Zo kan er onderzocht worden of er eventueel ook andere soa’s aanwezig zijn.


  Voorkomen van genitale wratten

  Genitale wratten kun je voorkomen door geen onveilige seks te hebben. Vrij met een condoom en gebruik ook bij orale seks een condoom of beflapje. Zo ben je zo goed mogelijk beschermd tegen de genitale wratten. Toch bieden condooms geen 100% bescherming tegen de wratten. Vooral als de wratten aan de binnenkant van de vagina zitten. Dit maakt het ook zo moeilijk om de wratten op te sporen en te voorkomen.

  Geef een reactie