Informatie
Er zijn twee soorten fijt, bacteriële fijt en chronische fijt.
Bacteriële fijt wordt veroorzaakt door een bacterie, de S. Aeureus. De chronische variant wordt veroorzaakt door een schimmel, genaamd de C. Albicans. De bacterie en schimmel komen binnen via je teen of vinger. Hier beginnen ze vaak als een etterende ontsteking die later alsmaar groter wordt. Het begint als een nagelriemontsteking die uit kan groeien naar je gehele teen of vinger. In dit geval wordt het fijt genoemd.
Symptomen
De meest voorkomende symptomen van de chronische fijt zijn de volgenden:
- Allereerst hoopt er zich een boel pus onder je nagel op. Dit kan resulteren in een nagelriemontsteking.
- Ook kan de nagel erg wit worden.
- Het kan heel lang aanhouden. In ieder geval langer dan zes weken.
De symptomen van de bacteriële fijt zijn de volgenden:
- Er kan zich een boel pus onder je nagel ophopen. Dit kan resulteren in een nagelriemontsteking.
- Ook kan de nagel erg wit worden.
- Tevens kan het erg pijn gaan doen en wordt de wond erg rood.

Synoniemen:
- Panaritium
- Paronychia
Behandeling
De fijt is goed te behandelen. In een vroeg stadium is het mogelijk om het te behandelen met antibiotica. Beginnende fijt wordt meestal al herkend in de beginfase, wanneer het nog slechts een pusophoping onder de nagel is. Je moet worden verdoofd om de antibiotica toegediend te krijgen, omdat daarvoor de wond open gemaakt wordt en wordt leeg gespoeld.
Het is belangrijk dat je er op tijd bij bent. Als het lang blijft kan het zich uitbreiden over de gehele vinger en kan dit leiden tot een geamputeerde vinger.
Voorkomen van fijt
Verzorg wondjes aan je vingers en tenen erg goed. Maak ze goed schoon en houd dit zo. Ontsmet de wond dagelijks en zorg ervoor dat je niet met een vieze naald je huid kapot prikt. Er kunnen dan namelijk bacteriën naar binnen glippen.
Wanneer er toch een gezwel met pus ontstaat dien je je vinger of teen driemaal daags een uur lang in het sodawater te leggen. Dit water moet zo’n 37 a 38 graden warm zijn.
Na hoeveel tijd (weken) behandeling met soda moet de ontsteking weg zijn?