" />
  Fenomeen van Raynaud

  Fenomeen van Raynaud

  Informatie

  Het fenomeen van Raynaud is een vaataandoening waarbij de bloedtoevoer stopt. Hierdoor krijgen de vingers en/of tenen een rare verkleuring. Tevens kunnen ze gevoelloos aanvoelen.

  Over het algemeen komt het fenomeen van Raynaud alleen voor op de handen en voeten. Toch kunnen andere delen ook gevoelloos en een rare verkleuring hierdoor krijgen. Ook kunnen er inwendig zich spasmen van de bloedtoevoer voordoen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld last op je borst krijgen.

  Het ontstaat doordat bloedvaten zich vernauwen. De bloedvaten vernauwen zich in koude situaties. Dit zorgt ervoor dat er minder bloed naar de organen toegevoerd wordt. De vaataandoening komt bij veel mensen voor. Leeftijd speelt hierbij geen rol maar het zijn vooral vrouwen last krijgen van de vaataandoening.

  Fenomeen van Raynaud

  Synoniemen:

  • Ziekte van Raynaud

  Het fenomeen van Raynaud bestaat in twee vormen.

  Primaire vorm

  Bij de eerste vorm van het fenomeen treden de verkleuringen en verkrampingen meestal bij beide handen op. Er kunnen klachten ontstaan op de neus. Je kunt dit krijgen door een koud voorwerp aan te raken of door een koude omgeving. Ook emoties, angst en woede kunnen een dergelijke aanval uitlokken. Deze vorm komt het meest voor.

  Secundaire vorm

  Ook kan het fenomeen van Raynaud het gevolg zijn van een auto-immuunziekte, zoals artritis of het Sjögren Syndroom. Ook kunnen medicijnen deze vorm veroorzaken, bijvoorbeeld bètablokkers. Vaatontstekingen en slagaderverkalking is ook vaak als oorzaak aangewezen.

  Bij deze vorm zijn er vaak blijvende afwijkingen aan de vingertoppen en tenen. De haarvaten zijn in dit geval zeer beschadigd.

  Qua symptomen lijken beide vormen erg op elkaar. Het enige verschil is dat bij de tweede vorm de aanvallen niet op beide voeten en/of handen optreden.


  Symptomen

  De symptomen van het fenomeen van Raynaud zijn als volgt:

 • De vingers en tenen kleuren wit tot paarsblauw en het gevoel verminderd.
 • Er kan heftige pijn optreden. Ook bij het herstellen kan het erg zeer doen.
 • Tijdens deze herstelfase kunnen de vingers en tenen opzwellen, ook worden de vingers en/of tenen rood.
 • Je hebt het gevoel dat je vingers ‘dood’ zijn.

 • Behandeling

  Het fenomeen van Raynaud verdwijnt vanzelf weer. De vaten verbeteren uit zichzelf. In sommige gevallen blijven de klachten echter bestaan. In dergelijke gevallen kan een arts ervoor kiezen om de zenuwbanen die naar de bloedvaten lopen te onderbreken door middel van een injectie of operatie. Hierbij zijn er wel enkele bijwerkingen. Vraag hiernaar bij de arts.


  Het fenomeen van Raynaud voorkomen

  Het beste kun je enkele tips opvolgen om de vaatvernauwing te voorkomen. De tips zijn:

  • Probeer stress te vermijden. Dit kan een reactie van je lichaam uitlokken.
  • Kleed jezelf warm aan. Neem altijd een paar handschoenen mee, je weet nooit hoe koud het is als je ’s avonds weer terug naar huis gaat.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
  • Wanneer je weet dat enkele medicijnen een reactie van je lichaam uitlokken moet je deze zien te vermijden.

  Wanneer bovenstaande tips om het fenomeen van Raynaud te voorkomen opgevolgd worden, wordt de kans al aanzienlijk kleiner dat je het oploopt.


  Geef een reactie