" />
  Erythrasma

  Erythrasma

  Informatie

  Erythrasma is een niet-besmettelijke chronische infectie van de huid, die op elke leeftijd voor kan komen. Het wordt veroorzaakt door de Corynebacterium minutissimum. Het zijn vaak volwassenen die worden getroffen door erythrasma.

  Warme en vocht kunnen het proces van de infectie versnellen. Het komt dan ook veel voor tussen de tenen, onder de oksels en onder de borsten. Het ontstaat verder ook door overgewicht en overmatig zweten. Slechte hygiëne kan ook een oorzaak zijn.

  De infectie moet niet verward worden met huidziektes als acanthosis nigricans, intertrigo en psoriasis.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van erythrasma zijn de volgenden:

  • Er ontstaat een schilfering op de plek waar de infectie plaats vindt. Ook kunnen er kloven op de huid zitten.
  • Erythrasma is in het begin rood van kleur en heeft een glad oppervlak. Later worden ze bruin van kleur en ontstaat er een gerimpeld oppervlakte.
  • Bij een ernstige vorm kunnen er ook grote roodbruine schilferende plekken op de huid ontstaan. Dit komt vooral voor bij vrouwen met overgewicht.
  erythrasma

  Synoniemen:

  • Lieskring

  Behandeling

  Er zijn enkele crèmes op de markt die erythrasma kunnen behandelen. Deze heten: ketoconazol, clotrimazol, econazol, miconazol. Antibacteriele cremes met erytromycine zijn ook effectief tegen de infectie.

  Over het algemeen is de infectie, na behandeling met bovenstaande middelen, binnen drie tot vier weken genezen.

  Het is ook mogelijk om bij ernstige vormen antibioticum te gebruiken om de infectie tegen te gaan. De huisarts kan een goed oordeel vellen over of je hiermee moet beginnen.


  Erythrasma voorkomen

  Het voorkomen van de infectie begint bij het opsporen van de oorzaken. Zoals eerder vermeld zijn dit: overmatig zweten, overgewicht, vochtigheid van de huid en slechte hygiëne. Zorg dus allereerst ervoor dat je niet te lang in bezwete kleding loopt. Vooral bezwete sokken kunnen een aanleiding zijn voor erythrasma. Heb je overgewicht, zorg er dan voor dat je enkele kilo’s afvalt. Tevens dien je te zorgen voor een goede hygiëne. Was jezelf regelmatig om erythrasma te voorkomen.


  Geef een reactie