" />
  Erythema annulare

  Erythema annulare

  Informatie

  Erythema annulare is een huidziekte waarbij er een of meerdere ringen op de huid verschijnen. Ze zijn onschuldig en geven geen klachten. De plekken worden enkele millimeters per dag groter en kunnen een opvallende verschijning worden. Er is niets te zeggen over hoelang de ziekte aanhoudt. Soms blijft het enkele weken, soms zelfs jaren.

  De oorzaak van erythema annulare is onbekend. In enkele gevallen is er een relatie met infecties in het lichaam, kanker, schildklier- en galwegenaandoeningen en geneesmiddelgebruik. Toch wordt er vaak geen onderliggende oorzaak gevonden van deze ziekte.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van erythema annulare zijn de volgenden:

  • Het begint vaak als een klein rood plekje. Langzaamaan wordt dit groter en begint het steeds meer op te vallen.
  • De groeisnelheid is over het algemeen zo’n 2 tot 3 mm per dag. Ze kunnen behoorlijk groot worden.
  • Er hoeft niet per se een enkele plek te zijn. Het kan voorkomen dat er meerdere over het lichaam verspreid zijn.
  • Er is soms jeuk of schilfering aanwezig.
  erythema annulare

  Andere typen erythema:


  Behandeling

  Allereerst dient de onderliggende oorzaak onderzocht te worden. Wanneer deze bekend is zal deze moeten worden behandeld, om erythema annulare op te lossen. Vaak wordt de onderliggende oorzaak helaas niet gevonden. Wanneer er geen klachten zijn is er geen behandeling benodigd. Voor de roodheid en zwelling kan er een prednisolon kuur gebruikt worden. Voor een eventuele jeukreactie kunnen corticosteroïdencrèmes gebruikt worden.


  Erythema annulare voorkomen

  Je kunt helaas zelf geen maatregelen nemen om het te voorkomen. Dit komt omdat de oorzaak bijna nooit bekend is. Heel soms ligt de oorzaak bij infecties, kanker, galwegaandoeningen, schildklieraandoeningen of geneesmiddelgebruik.

  Geef een reactie