" />
    Eikenprocessierups: klachten, bestrijden en meer

    Eikenprocessierups: klachten, bestrijden en meer

    In België vormt hij al langer een probleem, maar ook in Nederland kun je er in de zomermaanden last van hebben: de eikenprocessierups. Dit harige diertje is vaak maar een paar centimeter groot, maar kan voor heel wat problemen zorgen door zijn zogenoemde brandharen. Wat je hieraan doet, en hoe je onaangename verrassingen het best kunt voorkomen? Dat bespreken we in dit artikel!

     

    Wat is de eikenprocessierups?eikenprocessierups

    De eikenprocessierups is de larve van een familie nachtvlinders. Het diertje komt, zoals de naam al zegt, vooral op eikenbomen voor: het voedt zich vooral ’s nachts namelijk met eikenbladeren. Op de zuidkant van de boomstammen kunnen in de zomer dus grote nesten vol rupsen ontstaan. De eikenprocessierups is gemakkelijk te herkennen: hij ziet er een stuk hariger uit dan de meeste van zijn soortgenoten. Iedere rups heeft maar liefst 700.000 haren, per stuk slechts 0,2 tot 0,3 millimeter lang. Dat lijkt misschien verwaarloosbaar, maar het zijn juist die haren die voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen.

     

    Wat is het gevaar?

    De haartjes van de eikenprocessierups zijn zogenoemde brandharen: ze scheiden stoffen af die bij mensen voor irritaties en zwellingen kunnen zorgen. Wanneer de rups zich bedreigd voelt, gebruikt hij die haartjes om zich te verdedigen. Het is daarom allereerst van belang om nooit zelf een eikenprocessierups op te pakken! Ook wanneer je bij eikenbomen uit de buurt blijft, kun je echter getroffen worden. De haartjes van de rupsen blijven namelijk ook in oude nesten achter, en worden vanaf daar eenvoudig door de wind meegevoerd. Wanneer ze in de huid, ogen of luchtwegen terecht komen, kan dat tot uitslag en jeuk leiden.

     

    Wat doe ik ertegen?

    Het goede nieuws is dat de klachten van de brandharen doorgaans binnen een paar dagen uit zichzelf weer verdwijnen. Dat maakt het natuurlijk echter niet minder vervelend! Om te voorkomen dat je door de haartjes van de rups getroffen wordt, kun je om te beginnen voorzorgsmaatregelen nemen wanneer je bijvoorbeeld een natuurgebied met veel eiken in gaat. Draag kleding met lange mouwen en ga niet onder eikenbomen zitten. Ben je toch getroffen? Ga dan niet wrijven en krabben, maar spoel de huid voorzichtig schoon met koud water. Zo minimaliseer je de nadelige gevolgen nog het meest.

    Geef een reactie