" />
  Eelt

  Eelt

  Informatie

  Eelt is een veelvoorkomende kwaal en is een verdikking van de bovenlaag van de huid. De huidkwaal ontstaat bij constante wrijving op de huid. Als je bijvoorbeeld veel met halters werkt kun je eelt krijgen op je handen, of wanneer je veel loopt op blote voeten krijg je dit onder je voeten. Ook slecht schoeisel kan een oorzaak zijn van eelt.

  Eelt is niet gevaarlijk, het is een natuurlijke bescherming die je lichaam aanbrengt tegen de druk of wrijving. Iedereen kan het krijgen, alleen is het erfelijk bepaald hoeveel eelt je kunt krijgen.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van de huidkwaal zijn de volgenden:

  • De gelige kleur. Bij een dikke eeltlaag kan eelt te herkennen zijn aan de geelachtige kleur.
  • Ook kun je het herkennen aan een dikke ruwe huid.
  eelt

  Signalementen:

  • Geel van kleur
  • Een harde ruwe huid

  Behandeling

  De huidkwaal is over het algemeen niet gevaarlijk. Vaak is het puur een mentale kwestie om het te laten behandelen. Het ziet er namelijk niet heel mooi uit. Er zijn een aantal manieren om eelt te behandelen. Eelt kun je weghalen met een eeltrasp of eeltvijl. Deze zijn zonder voorschrift te koop. Het is belangrijk dat je alvorens het wegraspen je voeten in een voetbad stopt om de eeltlaag wat zachter te maken. Na het wegraspen dien je een voetcrème aan te brengen.

  Er zijn ook puimsteentjes te koop bij de drogisterij. Hiermee kun je ook zelf het verwijderen. Bij de drogisterij kun je ook diverse crèmes vinden om eelt op te lossen.

  De podotherapeut kan ook met hulpmiddelen ervoor zorgen dat de eelt wegtrekt. Dit gebeurt vaak alleen als bovenstaande middelen niet werken.


  Voorkomen van eelt

  Er zijn enkele handige manieren het te voorkomen. De eerste tip om het te voorkomen is door het aanbrengen van een vette crème om de huid zacht te houden. Hiermee verkleint de kans op een eeltlaag al enorm.

  Ook goed schoeisel draagt bij aan het tegengaan van de eeltlaag. Wanneer je namelijk slechte schoenen draagt, zoals slippers, komt er meer wrijving op je voeten waardoor eelt kan ontstaan.

  Ook een gewichtstoename kan bijdragen aan verergering. Zorg er dus voor dat je gezond eet en niet aankomt.

  Geef een reactie