" />
  Eczeem

  Eczeem

  Informatie

  Eczeem is een huidplaag die voorkomt bij erg veel mensen over de gehele wereld. Eczeem is een allergische reactie van de huid en levert vaak nare rode plekken, blaasjes, schilfers en bultjes op. Vaak gaat deze allergische reactie gepaard met hevige jeuk wat ervoor zorgt dat deze plekken en schilfers weer open gekrabd worden.

  Leeftijd komt op alle leeftijden voor en is in sommige gevallen zelfs erfelijk. Wanneer je moeder veel last heeft gehad van deze allergische reactie is de kans aanwezig dat je hier dus ook last van krijgt. Een meevaller is dat eczeem niet besmettelijk is, de ontstekingen worden namelijk niet veroorzaakt door bacteriën.

  Eczeem komt over het algemeen het meest voor bij jongere kinderen maar kan zich ook op latere leeftijd ontwikkelen. Ook bij mensen die een nat beroep hebben komt eczeem regelmatig voor. Mensen met een nat beroep komen namelijk vaker in aanraking met irriterende en allergische stoffen.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van eczeem zijn de volgenden:

  • Verandering van pigment
  • Schilferige plekken op de huid, handen, voeten, oren en benen
  • Last van een branderige jeuk waarbij je constant het gevoel hebt dat je moet krabben.
  • Gevulde met vocht gevulde blaasjes

  Behandeling

  Aanbevelingen huisarts

  Eczeem kun je vaak behandelen door zalfjes te gebruiken met corticosteroïden. Ook wordt door de huisarts vaak teerzalven, pimecrolimus en tacrolimus aanbevolen. Deze geneesmiddelen hebben een positieve werking op de eczeem. Ook raadt de huisarts tabletten aan als betamethason, prednison en prednisolon. Een neutrale zalf wordt ook aangeraden om de huid vettig en soepel te houden.

  Lichttherapie

  Wanneer bovenstaande middelen geen uitkomst bieden is het ook mogelijk om je te laten behandelen door middel van licht. Er is namelijk een techniek genaamd Ultraviolet B dat bijzonder grote vormen van eczeem kan verdwijnen. Het ultravioletlicht beïnvloedt namelijk de celgroei, in dit geval de ontstekingen in de huid. Behandelingen duren vaker niet langer dan enkele seconden om verbranding van de huid te voorkomen. Een dergelijke lichttherapiekuur duurt over het algemeen enkele maanden.

  Ook PUVA lichttherapie is mogelijk om eczeem op te lossen. Deze techniek lijkt op Ultraviolet B, alleen voordat deze therapie begint dien je een aantal psoraleentabletten innemen. Deze tabletten dienen ervoor dat je huid gevoeliger wordt voor het UVA-licht dat gebruikt wordt tijdens de PUVA-therapie. Afhankelijk van je type huid wordt er door specialisten een belichtingschema bepaald. Per therapie wordt de duur van de PUVA-therapie opgehoogd om je huid rustig te laten wennen. Over het algemeen duurt deze therapie zo’n drie maanden.


  Voorkomen van eczeem

  Eczeem kan voorkomen worden. Helemaal wanneer je kwetsbaar bent kun je het beste de tips die hieronder staan opvolgen.

   • Vermijden van contact met irriterende stoffen

  Wanneer je snel eczeem oploopt kun je het beste irriterende stoffen vermijden, als sap, water en zeep. Het is aan te raden om handschoenen te dragen wanneer je veelvuldig met deze stoffen in aanraking komt. Ze beginnen namelijk snel te irriteren en wanneer je het niet goed opdroogt heb je binnen de kortste keren beginnende eczeem.

   • Verander van werk

  Dit is wel een extreme maatregel, maar wanneer je vooral veel nat werk doet is het raadzaam om een andere functie binnen het bedrijf te zoeken. Het is maar net wat je zelf belangrijker vindt. Ga eerst in overleg met de werkgever alvorens je zelf stappen onderneemt.

   • Voorkom uitdroging van de huid

  Om eczeem te voorkomen is het essentieel dat je uitdroging van de huid vermijdt. Smeer je huid regelmatig in met crèmes en verzorg het goed.

   • Douche niet te lang

  Ga maximaal vijf minuten lang douchen en gebruik niet veel shampoo of douchegel. Voor mensen die snel eczeem krijgen kan teveel shampoo of douchegel al eczeem veroorzaken.

  Geef een reactie