" />
  Discoide eczeem

  Discoide eczeem

  Informatie

  Discoide eczeem is een zelden voorkomend type eczeem. Het wordt ook wel nummulair eczeem genoemd en wordt gekenmerkt aan zweren en laesies op de huid. De zweren komen steeds terug en variëren in grootte en aantal. Discoide eczeem komt meer bij volwassenen voor dan bij kinderen. De oorzaak is niet geheel duidelijk, al wordt deze wel neergelegd bij allergieën. Ook zou een oorzaak droge huid kunnen zijn. Een theorie is dat de normale vetlaag de opperhuid verstoort. Hierdoor kunnen allergenen het lichaam binnentreden waardoor er een reactie van het lichaam ontstaat: eczeem.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van discoide eczeem zijn de volgenden:

  • Er ontstaan allereerst rode plekken op het lichaam die ovaal van vorm zijn. Ze ontwikkelen zich langzaam tot een rode schilferige huid.
  • Er kan een hevige jeuk ontstaan, vooral ’s nachts kan dit een probleem vormen.
  • Het begint vaak op de benen.
  • Door het krabben kan er een infectie ontstaan.

  Behandeling

  Discoide eczeem wordt behandeld door middel van het hydrateren van de huid, het behandelen van de ontsteking en de behandeling van een infectie.

  Verzachtende middelen

  Allereerst kun je verzachtende middelen, als lotions en crèmes aanbrengen om de huid te verzachten. Deze moeten vervangen worden voor het zeep dat je gebruikt bij het handen wassen. Breng het twee keer per dag aan op de plekken waar discoide eczeem is geconstateerd.

  Corticosteroïden

  Corticosteroïden remmen de ontstekings- en jeukreactie van de huid. Deze kunnen worden gebruikt om van deze reacties af te komen. Ze worden vaak aangeraden door de huisarts. Om van de jeuk af te komen kun je tevens antihistaminica gebruiken.

  Antibiotica

  Om de infectie te behandelen die mogelijk ontstaan is door het type eczeem, kan antibioticum gebruikt worden. Deze zorgt ervoor dat de bacteriële infectie verdwijnt.


  Voorkomen van discoide eczeem

  Het kan voorkomen worden door regelmatig een vette crème of zalf op de huid aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat de huid elastisch blijft. Tevens dien je jezelf niet te vaak te wassen. Dit kan ervoor zorgen dat de huid beschadigd en dat er allergenen de huid binnen treden.

  1. rob beenaugustus 27,17

   heb last van plekken op mn benen . begon als rode vlekjes . door het krabben werd het onstoken . heb nu cultivate zalf 0,05 mg/g om de plekken te behandelen en ziet er nu beter uit . graag jullie advies . woon in west afrika . kwam terug van holland en heb nu op veel plekken rode plekjes . wil graag foto per can sturen weet niet het mai adres mvrg rob been Ghana [ps ben 76 jr]

  Geef een reactie