Informatie
Een diabetische voet is een ziekte/zweer waarbij het evenwicht in de bloedspiegel is verstoord. Er wordt te weinig insuline geproduceerd door de alvleesklier. Een diabetische voet ontstaat door diabetes mellulitis type 2, maar het wordt versterkt door slecht zittende schoenen of voetafwijkingen die veel druk uitoefenen op de kwetsbare plekken op de voet. Zenuwbanen worden beschadigd door de diabetes en wondjes worden soms zelfs niet meer opgemerkt omdat de mensen het niet meer voelen.
Jaarlijks komt een diabetische voet bij zo’n twee procent van de mensen met diabetes voor. 0,6% daarvan had een amputatie nodig om er van af te komen. De gevolgen kunnen dus ernstig zijn.
Aandoeningen op de voeten komen veel voor bij mensen met diabetes, zo’n 100.000 mensen in Nederland heeft een aandoening op de voeten!
Symptomen
De meest voorkomende symptomen van een diabetische voet zijn de volgenden:
- Er kunnen wondjes ontstaan op de voeten die niet genezen. Deze wondjes kunnen er erg vies uit zien.
- Het kan zijn dat je de wondjes niet eens voelt. Dit komt door de diabetes die de zenuwbanen heeft beschadigd.
- Er kunnen infecties ontstaan die de kwaal nog erger kunnen maken. Soms leidt het tot amputatie, wees er dus altijd snel bij.
Behandeling
Chronische wonden moeten worden schoongemaakt door een chirurg. De huisarts zal je hiernaar door verwijzen na je bezoek. Als er al infecties zijn ontstaan krijg je een antibioticum toegediend. Tevens zal de wond afgedekt worden met een verband. Deze dien je regelmatig te verschonen en droog (!) te verbinden. Het verband mag absoluut niet nat zijn.
Het kan ook voorkomen dat vaatchirurgie benodigd is om de doorbloeding te verbeteren. Indien de diabetische voet al in een te ver stadium is, is alleen amputatie nog mogelijk.
Voorkomen van een diabetische voet
Wanneer je diabetes hebt moet je regelmatig de voeten controleren op wondjes en deze goed schoonmaken. De huisarts of verpleegkundige dient hier ook automatisch goed op te letten. Bij deze controle wordt de sensibiliteit van de voeten getest.
Ook is het belangrijk dat je dus zelf je voeten in de gaten houdt. Ga zelf niet aan likdoorns of eelt krabben. Dit kan wondjes doen ontstaan. Ook goed schoeisel kan er aan bijdragen om een diabetische voet te voorkomen.
Geef een reactie