" />
  Dermatitis herpetiformis

  Dermatitis herpetiformis

  Informatie

  Dermatitis herpetiformis is een huidziekte die niet vaak voorkomt. Vooral jonge volwassenen hebben er veel last van. Er wordt vermoed dat het iets te maken heeft met een intolerantie voor gluten. Ruim 80 procent van de mensen die dermatitis herpetiformis heeft, heeft namelijk coeliakie, een intolerantie voor gluten. Ook wordt het geassocieerd met reuma, vitiligo en alopecia areata. Het is erfelijk.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van dermatitis herpetiformis zijn de volgenden:

  • Er ontstaan blaren die enorm kunnen jeuken. Ze worden zo’n 1 tot 2 cm groot en liggen vaak in groepjes bij elkaar.
  • Ze kunnen overal voorkomen op het lichaam.

  Behandeling

  De enige behandeling die mogelijk is voor dit type eczeem is het middel dapson. Dit werkt meestal al binnen enkele dagen en is zeer effectief gebleken. Wel heeft het enkele bijwerkingen als bloedarmoede.

  Een glutenvrij dieet kan tevens de oplossing zijn. 80 procent van de mensen met dermatitis herpetiformis heeft namelijk een glutenallergie. De kans is dus groot dat je het ook hebt wanneer je last hebt van dit type eczeem.


  Voorkomen van dermatitis herpetiformis

  Het is lastig om dit type eczeem te voorkomen als je niet weet of je coeliakie hebt. Daar zul je vaak eerst achter moeten komen. Wanneer je weet dat je het hebt, dien je gluten te vermijden. Dat zal ervoor zorgen dat de kans op dermatitis herpetiformis aanzienlijk afneemt.

  Geef een reactie