" />
  De zwarte weduwe

  De zwarte weduwe

  De zwarte weduwe is een Amerikaanse spinnensoort die naar het gedrag van het vrouwtje genoemd is. Wanneer twee van deze spinnen paren, heeft het vrouwtje namelijk de gewoonte om het mannetje direct daarna te doden! Helaas zijn zwarte weduwes niet alleen gevaarlijk voor soortgenoten; ook voor mensen kunnen ze een vervelende bedreiging vormen. We vertellen je vandaag alles over de beet van de zwarte weduwen en de gevolgen die daaruit voort kunnen komen.

  Wat is de zwarte weduwe?zwarte-weduwe

  De zwarte weduwe is een zwarte spin die gemiddeld ongeveer drie en een halve centimeter groot wordt. Oorspronkelijk komt de soort vooral overzees voor, in Mexico en het zuiden van de VS. Nu en dan komt het echter voor dat er via handelstransport enkele spinnen in Nederland en België terecht komen. Hoewel het klimaat hier niet geschikt is voor blijvende vestiging, kunnen ze lang genoeg in leven blijven om met mensen in aanraking te komen.

  Wat is het gevaar?

  De zwarte weduwe is, in tegenstelling tot wat nog wel eens gedacht wordt, niet uit zichzelf agressief. De spinnen zullen dan ook niet ‘op jacht’ gaan naar mensen. Helaas kan het echter wel voorkomen dat een spin bijt als hij of zij zich per ongeluk in het nauw gedreven voelt. De gevolgen hiervan verschillen per persoon. Sommige mensen houden er alleen een rode plek aan over, waar het bij anderen voor hevige pijn, overmatig zweten of zelfs lichte verlammingsverschijnselen kan zorgen. Een dodelijk afloop is gelukkig bijzonder zeldzaam.

  Wat doe ik eraan?

  De beste manier om een beet te voorkomen, is om nooit in de buurt van een zwarte weduwe te komen. Wanneer je deze spin in je huis vindt, kun je het beste een expert op het gebied van ongedierte bellen. De spin kan dan naar een veilige plek gebracht worden. Ben je toch gebeten, ga dan zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Er bestaat een antistof voor het gif van de zwarte weduwe, waarmee de kans op levensgevaar volledig wordt weggenomen. De pijn die je aan de beten overhoudt blijft natuurlijk vervelend, maar in ieder geval weet je zo zeker dat je niet in blijvend gevaar bent!

  Geef een reactie