" />
  De zesde ziekte

  De zesde ziekte

  Informatie

  De zesde ziekte is een kinderziekte die besmettelijk kan zijn. De ziekte staat bekend om haar rode vlekken.

  De ziekte ontstaat door aanraking met een virus. Toch is het niet bekend hoe dit virus in aanraking met je komt. Er wordt vermoed dat deze via de luchtwegen naar binnen gaat. Het kan soms lang duren voordat het virus toeslaat. In sommige gevallen duurt het nog zo’n tien dagen alvorens de eerste symptomen verschijnen.

  De ziekte komt het meest voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 3 jaar. Soms komt de ziekte ook bij volwassenen voor, maar dit is heel zeldzaam.

  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van de zesde ziekte zijn de volgenden:

  • Een eerste symptoom is vaak bijna al de ergste, er kan namelijk zomaar hoge koorts uitbreken. De koorts kan wel oplopen tot 40,5 graden. Dit gaat niet gepaard met hoesten of een zere keel, zoals bij normale koorts vaak wel het geval is.
  • Na zo’n vijf dagen verdwijnt de koorts en krijgt het kind last van rode vlekken. De uitslag houdt over het algemeen zo’n 1 à 2 dagen aan.
  • Heel soms kun je last krijgen van diarree, oorontsteking en ademnood.


  Behandeling

  De zesde ziekte gaat vanzelf over. Toch kun je er wel voor kiezen om je kind paracetamol te geven om de hoge koorts te onderdrukken. Laat je kind ook veel water drinken en veel uitrusten. Eten is minder belangrijk dan water in dit geval. Dit is essentieel.

  Het verschil met de de vijfde ziekte is dat er bij de zesde ziekte hoge koorts ontstaat voordat de rode vlekjes optreden. Bij de vijfde ziekte verschijnen er alleen rode vlekjes.


  Voorkomen van de zesde ziekte

  De zesde ziekte is nauwelijks te voorkomen. Enkele tips om de zesde ziekte te voorkomen zijn:

  • Was de handen van je kind regelmatig.
  • Gebruik na het niezen een tissue. Gooi deze meteen weg en gebruik deze niet opnieuw.

  Geef een reactie