" />
  De hoornaar: informatie en is een hoornaar steek gevaarlijk?

  De hoornaar: informatie en is een hoornaar steek gevaarlijk?

  De hoornaar is een vliegende insect, een hoornaar steek kan dan ook flink pijn doen. Heb je een hoornaar steek opgelopen, of wil je simpelweg weten hoe zo’n steek voelt, wat je er tegen kunt doen en hoe je het voorkomt, of wil je weten hoe een hoornaar koningin eruit ziet? In dit artikel bespreken we deze informatie uitgebreid voor je.

  Tip: Wees een steek voor en bestel alvast dit product! Wij van huidkwalen.nl raden dit aan! Een steek moet namelijk snel behandeld worden.
  Uitverkocht? Ga dan voor dit product!

  Algemene informatie hoornaarhoornaar

  De hoornaar is een vrij agressieve vliegende insect en vallen al snel mensen aan, althans dat denken we. Slechts een twintigste van alle meldingen in Nederland na een insectenbeet komt van de hoornaar, dat is enorm laag. Ze komen niet af op zoetigheid en kunnen op elk moment tevoorschijn komen. Ze zijn enorm, gemiddeld zijn ze zo’n 2.5 centimeter groot! De hoornaarkoningin wordt wel 4 centimeter groot. Als je deze tegenkomt kun je wel even schrikken. Onthoud wel, ze zijn banger voor ons dan wij voor hen. De bijnaam van dit insect is de moordenaarswesp, echter kun je je nu wel voorstellen dat dit nergens op slaat.

  Functie hoornaar

  De hoornaar is een goede insectenbestrijder. Ze zijn erg nuttig omdat ze dode bijen, wespen en andere insecten opruimen. Ze zijn niet geïnteresseerd in zoetigheden. Ze eten liever larven en ander eiwitrijk voedsel. Heb je een hoornaarsnest bij je huis, dan hoef je niet te vrezen voor andere insecten.

  Hoornaar steek en symptomen

  Helaas steken ook hoornaren wel eens. Een steek is pijnlijker dan een wespensteek. Dit komt omdat de angel van de hoornaar stukken groter is en het gif direct in de ader kan spuiten. De symptomen en de reacties van het lichaam op de hoornaar steek verschilt per persoon.

  Lokale reactie

  Zo’n 70 procent van de mensen die wordt gestoken door een hoornaar, krijgt een lokale reactie. In dit geval zul je een flinke zwelling krijgen van zo’n 10 centimeter groot. Is deze groter dan 10 centimeter, ga dan naar de huisarts. Ook als deze langer aanhoudt dan 12 uur.

  Bij een lokale reactie krijg je tevens last van roodheid, en jeuk. Als je een steek hebt rond de nek, gezicht of rondom je ogen, ga dan meteen naar de huisarts. Ook wanneer je meer dan 20 steken hebt, ga je meteen naar de huisarts!

  Toxische reactie

  Ook kun je last krijgen van een toxische reactie. De ernst van deze reactie zal toenemen naarmate je meer steken van de hoornaar krijgt. Ook kun je last krijgen van extreme moeheid, hoofdpijn, een lagere bloeddruk, buikloop, stuipen en heel soms zelfs bewustzijnsverlies. Ga altijd naar de huisarts met deze symptomen!

  Allergische reactie

  Net als bij wespen, bijen en hommels kun je ook door hoornaars last krijgen van een allergische reactie. Deze allergische reactie is niet afhankelijk van de hoeveelheid steken, zoals bij de toxische reactie wel het geval is. Het is namelijk afhankelijk van je immuunsysteem, hoe je lichaam reageert op de steek. Bij een allergische reactie kun je last krijgen van de volgende symptomen:

  • Duizeligheid, bewustzijnsverlies
  • Misselijkheid, overgeven, diarree
  • Moeite met ademen, blauwe verkleuring, angst
  • Roodheid, hevige zwellingen, koorts

  Ook bij een allergische reactie is het belangrijk om meteen naar de huisarts te gaan. Deze zal je behandelen zodat je er goed vanaf komt.

  Behandeling van een hoornaar steek

  De behandeling verloopt als volgt:

  • Onderzoek of er een angel is achtergebleven in de huid. Zorg ervoor dat je ammoniak op de gestoken plek aanbrengt.
  • Als er veel pijn is kun je een pijnstiller innemen.
  • Houd de gestoken persoon goed in de gaten en let er op dat er geen allergische of toxische reacties ontstaan.
  • Reinig de plek regelmatig met water en zeep en ontsmet deze.

  Let op: Bij steken op het gezicht, nek of hals of bij een allergische of toxische reactie dien je altijd contact op te nemen met de huisarts!
  BiteAwayStick-TegenInsectenbeten garanties
  T
  ip: Behandel een steek snel, het zou kunnen zijn dat bovenstaand product uitverkocht is omdat het zo populair. Ga dan voor dit product.

  Voorkomen

  Hoornaars zijn lang niet zo agressief als men denkt. Ze zullen alleen agressief worden wanneer je ze probeert weg te slaan of als ze in het nauw gedreven worden. Je kunt ze ook verdrijven door speciale middelen te gebruiken die ook wespen en bijen weren, zoals de producten die bij dit artikel staan, Bye Bites werkt enorm goed.

  Hoornaars komen het meest voor in andere landen van Europa. Vroeger kwamen ze wel veel voor in Nederland maar het worden er steeds minder. Enkel in het zuiden van Nederland zijn ze nog in grote getalen te signaleren. De kans op een hoornaar steek wordt hierdoor dus aanzienlijk kleiner.

  1. Sabine Hofmanmei 9,16

   Nuttige info

  2. Keegstraseptember 10,16

   Bij een allergische reactie ga je niet naar de huisarts, maar bel je DIRECT 112! De genoemde moeite met ademhalen, kan namelijk in een paar minuten leiden tot verstikking.

  3. H. Oornaarseptember 10,16

   Zeer nuttig. Bedankt.

  4. samirseptember 27,16

   Ik had vandaag 27-9-2016 op onze mddelbareschool daar last van tijdens 1 uur Cambridge kwamen 2 Hoornaars binnen via het plafond(ons gebouw heeft een paar nesten) wij waren allemaal doodsbang maar gelukkig bleven ze op het plafond

  5. Jannajuni 13,17

   Hier ook 1, duidelijk een koningin. Eng om te zien. Woon in het bos, omgeving Hardenberg.

  6. Kees van Berkeljuni 16,17

   de opmerking dat ze steeds minder voorkomen is onjuist. Ze nemen juist toe. En ook in andere delen van Nederland. In Drenthe waar ik woon vind ik gemakkelijk elk jaar nesten, ook onder mijn eigen dak direct onder de dakpannen. Ik laat ze met rust en we hebben nooit last dat ze binnen komen of steken. Dat neemt niet weg dat je voorzichtig moet zijn en niet naar ze moet gaan slaan als ze dichtbij komen.

  7. D.Raafjuli 13,17

   Wij hebben een nest tussen onder het pafond, maar ik zie er maar heel weinig in en uit gaan.

  8. Erwin J.C. Schipperaugustus 25,17

   Vandaag (25 augustus 2017) bij het schoonmaken van (vogel)nestkasten in drie kasten een nest van hoornaars. In 40 jaar nestkasten controleren en schoonmaken nog niet meegemaakt. Aantal hoornaars lijken mij toe te nemen.

  9. M.J. van der Steenaugustus 26,17

   En zoetigheid vinden ze wel degelijk lekker. Heb der hier een paar in mijn appelboom zitten. En ze eten letterlijk de appels op

  10. hoornaarseptember 7,17

   Kunnen hoornaars ook blijvende schade aanrichten?

  11. Margotseptember 18,17

   Ik ben afgelopen zaterdag , in het bos van wageningen gestoken door dit insekt. Ik was aan het fietsen en voelde een pijn die vergelijkbaar eas met een messteek, ik keek en zag het dier aan de binnenkant van mijn knie , ik sloeg het dier uit reflex meteen weg , maar de pijn was niet te beschrijven en hield ook lang aan . Op de plek zat een gaatje van wel 3 a 4 mm doorsnee en een grote rode vlek van 10 cm er om heen . In loop van de avond werd de plek dikker en roder, en de pijn straalde alle kanten uit .
   De volgende ochtend was zwelling verdwenen en roodheid minder. De plek jeukt nu maar is niet meer pijnlijk.

  Geef een reactie