" />
    De bof

    De bof

    Informatie

    De bof is een zeer besmettelijke kinderziekte waarvoor kinderen worden ingeënt. Kinderen met de bof krijgen een ontstoken en opgezwollen speekselklier. Deze zit bij het oor. De bof komt tegenwoordig niet veel meer voor. Zoals net vermeld worden de kinderen er tegenwoordig voor ingeënt. De inenting gebeurt tussen het eerste en negende levensjaar.

    De kinderziekte komt soms nog wel voor. Bijvoorbeeld in gebieden waar wegens geloofsovertuiging de kinderen niet worden ingeënt. Kinderen die daar wel ingeënt zijn kunnen wel besmet worden met de bof. Zij zullen dan een mildere variant van het virus krijgen.

    Het wordt overgedragen via speeksel en de lucht. Het duurt gemiddeld zo’n twee tot drie weken voordat de eerste symptomen optreden.

    De kinderziekte kan ook overgedragen worden op volwassenen. De complicaties liggen in dit geval hoger. Zij zullen een ergere variant krijgen dan bij kinderen het geval is. Mannen kunnen bijvoorbeeld teelbalontsteking oplopen en steriel worden.


    Symptomen

    De meest voorkomende symptomen van de bof zijn de volgenden:

    • De eerste symptomen treden vaak na zo’n twee a drie weken op. Het eerste symptoom is meestal koorts.
    • Ook zwelt een wang op. Dit komt omdat de speekselklier ontstoken raakt. Deze zwelling zit rondom het oor en kan erg zeer doen.
    • Slikken en eten kan pijnlijk zijn.
    • Sommige kinderen krijgen helemaal geen last van de bof.
    • In hele zeldzame gevallen kan er een hersenvliesontsteking ontstaan. Let op: dit gebeurt bijna nooit! Gelukkig herstelt dit goed.
    • Een kind kan ook doof worden dankzij de bof.
    • Wanneer jonge volwassen mannen last krijgen van de kinderziekte, wat ook mogelijk is, dan kunnen zij een teelbalontsteking oplopen. Risico hiervan is dat ze steriel kunnen worden. Het symptoom hiervan is dat de onderbuik pijnlijk is.
    • Jonge vrouwen kunnen een eierstokontsteking krijgen. Ook hierbij is pijn in de onderbuik een extra symptoom.

    Behandeling

    Tegen de bof is geen behandeling mogelijk. Het enige wat je kunt doen is veel rusten en veel water drinken. Je kunt er eventueel voor kiezen om de patiënt paracetamol te geven. Bij een hersenvliesontsteking is een ziekenhuisopname nodig. Gelukkig komt dit zelden voor. Slechts 1 op de 20 krijgt hier last van.


    Voorkomen van de bof

    Tegenwoordig wordt iedereen tussen het eerste en negende levensjaar ingeënt tegen de bof. Je kunt er voor kiezen om dit niet te doen, wegens geloofsovertuiging. Als je bent geboren voor 1987 ben je niet ingeënt tegen de bof. Om het te voorkomen dien je uit de buurt te blijven van anderen die het hebben. Het is namelijk enorm besmettelijk.


    1. Gülsüm Dikmei 29,16

      zeer belangrijke informatie voor elke moeder

    Geef een reactie