" />
  Conjunctivitis

  Conjunctivitis

  Informatie

  Conjunctivitis, ook wel slijmvliesontsteking genoemd, is de meest voorkomende oorzaak van een rood oog. Het ontstaat wanneer er irritatie wordt veroorzaakt. De vaatjes in de oog zwelt in dit geval op en wordt rood.

  Conjunctivitis wordt veroorzaakt door een bacterie of virus. Droge ogen kunnen ook een rood oog veroorzaken, evenals hooikoorts. Je kunt het oplopen door veelvuldige blootstelling aan straling, chloor, oogharen, contactlenzen, herpes en parasieten.


  Symptomen

  De symptomen van conjunctivitis zijn als volgt:

  • Conjunctivitis die ontstaat door bacteriën zorgt voor pus in het oog.
  • Soms kun je last van je ogen krijgen wanneer ze worden blootgesteld aan het licht. Ook kunnen de ogen tranen.
  • Conjunctivitis dat wordt veroorzaakt door allergieën zorgt voor veel jeuk aan het oog. Ook wordt het oog erg rood en kunnen er tranen ontstaan.
  conjunctivitis

  Synoniemen:

  • Slijmvliesontsteking

  Behandeling

  Er zijn verschillende behandelingsmethoden voor beide soorten. Deze zijn als volgt.

  Bacteriële en allergische conjunctivitis

  In het geval van een bacteriële vorm van conjunctivitis wordt er een antibioticum gegeven in de vorm van een zalf, gel of druppels. Wanneer een allergie de oorzaak is worden er speciale druppels gebruikt om er van af te komen.

  Andere vormen van conjunctivitis

  Virussen kunnen ook de oorzaak zijn van de slijmvliesontsteking. Als de oorzaak een virus is werkt antibiotica niet. Er wordt in de meeste gevallen gekozen voor een ontstekingsremmend medicijn.


  Voorkomen van conjunctivitis

  Was je handen goed nadat je met iemand contact hebt gehad met slijmvliesontsteking. Het is namelijk erg besmettelijk. Krab tevens niet in je ogen.

  Bron: Nederlands Oogheelkundig Gezelschap

  Geef een reactie