" />
  Bultjes in mond: De mogelijke oorzaken

  Bultjes in mond: De mogelijke oorzaken

  Regelmatig worden ons vragen gesteld met betrekking tot bultjes in de mond. Om deze vragen kort samen te vatten is dit artikel opgesteld. Wij geven antwoord op wat deze bultjes in de mond kunnen zijn, en wat de symptomen kunnen zijn.

  Algemeen

  Bultjes op de tong en in de mond kunnen meestal geen kwaad. Vaak betreft het een herpes-simplex infectie. Vaak verschijnen de bultjes aan beide zijkanten van de tong. Één bultje kan echter wel voldoende zijn om naar de huisarts toe te gaan. Er kan dan namelijk sprake zijn van mondkanker. Gelukkig komt dit bijna nooit voor, maar wanneer dit het geval is dien je wel naar de dokter te gaan om dit uit te sluiten.bultjes in mond

  Meest voorkomende oorzaak bultjes in mond: Bijtfibroom

  Een bijtfibroom is de meest voorkomende oorzaak voor de bultjes in de mond. Een bijtfibroom is een gezwel dat absoluut geen kwaad kan. Vervelend kan het echter wel zijn. Ze zien eruit als een bultje. Het ontstaat door het regelmatig bijten op de wang. De kans is groot dat je dit al wel eens hebt gehad, zo’n twee derde van de wereldbevolking heeft namelijk wel eens last van een dergelijk fibroom. Een factor die deze bultjes kan verergeren, is roken. Roken kan er namelijk voor zorgen dat de tong en de slijmvliezen geïrriteerd raken. Ook een slechte mondhygiëne, tandvleesaandoeningen en tandvullingen kunnen eraan bijdragen dat je een bijtfibroom krijgt.

   

  Aften

  Ook aften komen enorm vaak voor in de mond. Aften zijn echt pijnlijke zweertjes/bultjes in de mond. Ze ontstaan door stress, hormonen, bepaalde geneesmiddelen en bepaalde voedingsmiddelen. Ook een onderliggende ziekte kan de oorzaak zijn. De zweertjes verdwijnen binnen twee weken maar kunnen dus wel erg pijn doen. Ze zijn niet kwaadaardig en ook zeker niet besmettelijk. Ze zijn grijswit of gelig van kleur en het gebied rondom de aften is vaak rood en gezwollen.

  Syfilis

  Je kunt ook de soa syfilis hebben opgelopen. Dit kun je krijgen door onveilige seks, niet alleen vaginaal maar ook oraal. Er ontstaat hierbij een zweertje, in dit geval in de mond. Je kunt op den duur symptomen krijgen als benauwdheid, griep en koorts. Ook haaruitval en wratjes bij de geslachtsdelen kunnen een aanduiding zijn van syfilis. Het is goed te behandelen, zoals door middel van antibiotica.

  Geef een reactie