" />
  Meest voorkomende oorzaak van bulten in lies

  Meest voorkomende oorzaak van bulten in lies

  Een veelvoorkomend probleem bij veel mensen zijn bulten in de lies. Ze komen vaak voor en erger nog, ze keren regelmatig terug. Maar wat zijn deze bulten nou, en wat kun je er tegen doen? In dit artikel bespreken het uitgebreid.

  Hidradenitis Suppurativabulten in lies

  In bijna alle gevallen is een bult in de lies een ‘hidradenitis suppurativa. Dit is een voortdurend terugkerende ontsteking van de haarzakjes en kan als erg vervelend worden ervaren. Ze komen vooral in de oksels en liezen voor. Het zijn grote, rode ‘puisten’ die veel pus bevatten. Een andere benaming voor hidradenitis is ook wel een cyste.

  Bij een hidradenitis suppurativa raakt de opening van het haarzakje verstopt, en ontstaat er een zwelling. Het haartje kan namelijk niet naar buiten treden. Vervolgens komt deze, samen met huidschilfers, dode cellen en talg terecht onder de huid. Dit kan leiden tot een pijnlijke ontsteking.

  Oorzaak van deze bulten in de lies

  De oorzaak van hidradenitis suppurativa is helaas onduidelijk. Wel bestaan er vermoedens dat roken, overmatig zweten (dishydrosis), overgewicht en warmte een oorzaak kunnen zijn. Vooral vrouwen hebben er last van, waarschijnlijk spelen hormonale invloeden dus ook een rol.

  Behandelen

  Om deze bulten te behandelen zijn er helaas niet veel dingen die je kunt doen. De dingen die je wel kunt doen, is de oorzaak wegnemen. Heb je last van overmatig zweten, overgewicht of rook je veel? Probeer dan deze factoren te verminderen. Ga veel sporten, stop met roken en draag losse kleding. Hygiëne is ook belangrijk. Was de gebieden waar je veel last hebt van deze bulten regelmatig.

  Er zijn ook enkele geneesmiddelen die deze bulten kunnen verminderen.

  Corticosteroiden

  Corticosteroiden zorgen ervoor dat de ontstekingsreactie afneemt. Ze onderdrukken het afweersysteem en brengen de ontstekingen tot rust. Ga voordat je dit wilt gebruiken wel langs de huisarts.

  Talgklierproductieremmers

  Voor vrouwen, de groep die het meest last heeft van de bulten, bestaat er ook een anticonceptiepil die de talgklierproductie kan doen remmen. Deze heet de Diane 35. Let er wel op dat er bijwerkingen kunnen zijn.

  Lokale antibiotica

  Tot slot kunnen er ook lokale antibiotica gebruikt worden om van de hidradenitis af te komen. Gebruik eens Hibiscrub, Dalacin-T of jodiumzeep. Dit kan eraan bijdragen dat de bulten in de lies verdwijnen.

  Heb je ook tips om deze bulten tegen te gaan? Deel ze gerust in de reacties hieronder.

  Geef een reactie