" />
  Bult op hoofd: De oorzaken en behandelmethoden

  Bult op hoofd: De oorzaken en behandelmethoden

  Algemene informatie

  Een bult op je hoofd kan vele oorzaken hebben. Hierbij denken we aan diverse redenen waarom een bult op je hoofd kan verschijnen. Deze kunnen variëren van een insectenbeet, een uit de kluiten gewassen zweertje, een steenpuist, een zweetbult in de zomer tot een wrat. Hieruit kunnen we alvast afleiden dat een bult op je hoofd niet zo zeer een huidkwaal is op zich, maar eerder een symptoom kan zijn van verschillende huidkwalen. Wat ook de reden is dat je al dan niet plotseling met een bult op je hoofd zit opgescheept, het is hierbij zaak om de oorzaak zo vlug mogelijk te achterhalen zodat je met de voor jouw situatie gepaste behandeling kunt beginnen.

  Symptomen

  Bij een bult op je hoofd zijn de symptomen vrij duidelijk. Het gaat namelijk over een kleine uitstulping ergens op je hoofd. Een bult op je hoofd kan zowel op je gezicht als boven op je hoofd tussen je haar voorkomen. In het laatste geval is deze uitstulping niet altijd zichtbaar, maar wel hinderlijk wanneer je bijvoorbeeld je haar wilt kammen of wassen. Je loopt dan namelijk kans dat je de bult niet alleen ontdekt, maar op deze manier ook gaat beschadigen door erover te wrijven tijdens het wassen of door erin te prikken met je kam. De kans bestaat dan dat er pus uit de bult komt.

  Behandeling

  De behandeling van een bult op je hoofd, hangt af van de oorzaak van de uitstulping. Als het gaat over een insectenbeet zoals deze van een mug of een ander insect, dan is het noodzakelijk deze bult als een insectenbeet te behandelen. Hiervoor kan je een zalf die helpt bij insectenbeten gebruiken. Als de oorzaak van de bult een bijensteek is, dan zal ook de angel weggehaald moeten worden. Als je dit zelf niet voor elkaar krijgt, moet je hiermee naar de huisarts. De bult op je hoofd kan mogelijk ook veroorzaakt zijn door een tekenbeet. Als je dit vermoedt, moet je altijd een arts raadplegen. Een teek moet namelijk deskundig verwijderd worden om het risico op de ziekte van Lyme zo klein mogelijk te houden.
  Als de bult op je hoofd een andere oorzaak heeft dan een insectenbeet, dan gaat het meestal over een geel puntje of zweer. Je doet er dan goed aan om er niet aan te krabben, maar het bultje goed te ontsmetten. Als het gele puntje of de zweer na te zijn ontsmet niet verdwijnt, dan is het nodig om de huisarts te consulteren. Deze kan indien nodig antibiotica voorschrijven om je klachten zo te laten verdwijnen.

  Voorkomen

  Voorkomen of preventie is altijd beter dan genezen. Afhankelijk van de oorzaak, bestaan er verschillende manieren om een bult op je hoofd te voorkomen. Als insectenbeten de oorzaak zijn van je bult op je hoofd, dan doe je er goed aan om insectenwerende producten of andere maatregelen te overwegen. Zo kun je vermijden dat je wordt gestoken door eenvoudigweg een hoofddeksel te dragen. Gaat het over een bult op je hoofd die ontstaat door een zweer, dan is het nodig om naar de onderliggende oorzaak te zoeken. Deze kan variëren van een allergie voor een verzorgingsproduct tot een hygiëneprobleem. Dit laatste betekent echter niet dat we willen zeggen dat je je te weinig zou wassen. Een hygiëneprobleem kan immers net zo goed ontstaan door een teveel aan hygiënische maatregelen.

  Geef een reactie