" />
  Brandwonden

  Brandwonden

  Informatie

  Brandwonden zijn verwondingen die veelal ontstaat door verbranding van de huid. Boven een temperatuur van 42 graden kan er een beschadiging aan de huid ontstaan. De wonden zijn levensgevaarlijk en de meest ernstige verwondingen die er zijn. De ernst van een wond hangt af van de temperatuur, duur en de oorzaak. Je kunt een brandwond oplopen door contact met de zon, hete gassen, vloeistoffen, vuur en contactverbranding. Ook kun je brandwonden oplopen door extreme kou, zoals wanneer je in aanraking komt met vloeibare stikstof. Dit heeft precies hetzelfde effect op de huid als een brandwond. Elektriciteit, straling en wrijving kunnen ook zorgen voor brandwonden.

  Verschillende graads brandwonden

  Brandwonden worden naar ernst ingeschaald op een graadniveau. Eerstegraads brandwonden zorgen voor een pijnlijke en rode huid. Binnen 24 uur is de roodheid vaak al verdwenen, het betreft hierbij een lichte verbranding. Er is geen huid vernietigd.

  Tweedegraads brandwonden zijn erger. Hierbij ontstaan er blaren op de plek waar de huid verbrand is. Er ontstaat vocht tussen de opper- en lederhuid. Ook deze vorm is erg pijnlijk en de huid wordt erg rood. De wond herstelt zich bij tweedegraads wonden over het algemeen binnen vier weken. Toch kan er een infectie bij komen kijken. Je huid is namelijk tijdens deze periode erg kwetsbaar. Zorg er dus voor dat je de huid goed schoon houdt.

  Derdegraads brandwonden houden in dat de gehele huid vernietigd is. Je voelt geen gevoel en pijn meer op desbetreffende plek. Het gebied is wit van kleur, en naarmate het ietwat herstelt wordt het bruin van kleur. Vaak herstelt de huid zich niet meer en zal je de wond altijd blijven zien.

  Bij vierdegraads brandwonden is de verbranding zo erg dat zelfs het bot en spierweefsel is aangetast. De huid ziet er verkoold uit. Deze vorm van verbranding kan niet worden hersteld, toch zijn er tegenwoordig wel behandelingen mogelijk via de chirurg.


  Symptomen

  De symptomen van de verschillende vormen van brandwonden zijn als volgt:

  • Bij eerstegraads brandwonden is de huid rood en pijnlijk. Je hebt nog gevoel op de plek. Meestal binnen 24 uur verdwenen.
  • Tweedegraads brandwonden gaan vaak gepaard met blaren met vochtvorming. De huid is erg pijnlijk en rood. Dit kan zo’n vier weken aanhouden.
  • De derdegraads wonden zijn te herkennen aan de witte of bruine kleur. De witte kleur ontstaat in de beginfase, later wordt het bruin. Je hebt geen gevoel op de plek.
  • Vierdegraads brandwonden zijn te herkennen aan de verkoolde uitstraling. De huid is zichtbaar verbrand en ziet er rauw uit.

  brandwonden

  Varianten:

  • Eerstegraads
  • Tweedegraads
  • Derdegraads
  • Vierdegraads

  Behandeling

  • Het is belangrijk om bij een eerste- of tweedegraads brandwond de plek meteen vijf minuten onder de kraan te houden. Hierbij dien je lauw tot koud water te gebruiken. Geen kraan in de buurt? Gebruik het water van een sloot of rivier. Dit is nog altijd beter dan niets doen.
  • Bij een brandwond, maakt niet uit van welk niveau, moet je altijd de kleding laten zitten. Je kunt de huid namelijk beschadigen als je deze uittrekt!
  • Raak brandwonden nooit aan. De kans op een infectie is op dat moment namelijk het grootst. Verbind de wond goed af.
  • Bij Derde- of vierdegraads wonden dient er huidtransplantatie aan te pas te komen om de brandwonden te herstellen. Ook kan er een middel genaamd Diphoterine gebruikt worden om de wonden te behandelen.

  Voorkomen

  Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je kunt de wonden snel oplopen, zelfs al door het in aanraking met een hete theepot kun je een eerste- of tweedegraads brandwond oplopen. En dan is er nog niet gesproken over het hete water dat er in zit. Pas met heet water, vuur, elektriciteit, de zon en gassen altijd op. Laat niets aan het toeval over. Pas helemaal op wanneer er kinderen in de buurt zijn, zij weten namelijk niet dat een theepot heet is. Zet diverse voorwerpen altijd op een hoge, veilige plek neer.

  Geef een reactie