Brandwonden verzorgen, behandeling en meer
Brandwond opgelopen? Dan is een brandwond verzorgen een must. Het is enorm belangrijk om brandwonden meteen te verzorgen. In dit artikel wordt dit uitgelegd zodat je weet wat je moet doen als je een brandwond hebt opgelopen.
Typen brandwonden
Er zijn verschillende graads brandwonden en elk vereisen een andere aanpak. Allereerst zijn er eerstegraads verbrandingen. Eerstegraads verbrandingen zijn het minst erg en kun je bijvoorbeeld krijgen door zonverbranding en laat geen littekens achter.
Tweedegraads brandwonden zijn iets erger. Hierbij ontstaat blaarvorming. Denk bijvoorbeeld aan het aanraken van een hete pan. Deze blaren verdwijnen na ongeveer drie weken.
Derdegraads brandwonden zijn ernstig. De hele huid is aangetast en wond is wit of zwart van kleur. Dit doet vaak geen zeer, omdat de zenuwen ernstig beschadigd zijn. Een spontane genezing is niet mogelijk. Meestal zijn huidtransplantaties nodig.
Brandwonden verzorgen
Bij eerstegraads brandwonden dien je een aantal dingen te doen om ergere situaties te voorkomen. De beste hulp bij eerstegraads brandwonden is het koelen van het verbrande lichaamsdeel. Houd deze minstens tien minuten onder lauw zacht stromend water. Na het koelen moet je de huid goed bedekken met een steriel verband, een schoon laken of schone doeken. Doe dit voorzichtig. Laat vastzittende kleding altijd zitten en laat de blaren intact. Ga hier niet aan zitten! Als de brandwonden open zijn moet je niets op de wond smeren. Dit kan infecties veroorzaken.
Na een aantal uur plak je een brandwondpleister op de wond. Deze is hier beschikbaar. Deze pleisters worden door ons aangeraden en hebben een verkoelend effect op de wond. Altijd handig om in huis te hebben. Wanneer de wond eenmaal dicht is, dien je er een nabehandelingsgel op te smeren. Deze is hier te koop. Deze nabehandelingsgel zorgt er tevens voor dat de huid goed hydrateert. Brandwonden herstellen optimaal op deze manier. Wij raden aan om brandwonden verzorgen op deze manier te doen.
Bij tweedegraads brandwonden dien je meteen een arts te raadplegen. Tot de tijd dat je bij de arts bent, dien je de wond met steriele doeken te bedekken. Smeer geen crèmes of olie op de wond! Breng ook geen verband aan.
Bij derdegraads brandwonden moet je zo snel mogelijk naar een brandwondencentrum of een arts. De huid is enorm aangetast en dient meteen behandeld te worden om erger te voorkomen. Smeer nooit crèmes en breng geen verband aan!
Geef een reactie