" />
  Brandnetels en jeuk

  Brandnetels en jeuk

  Brandnetels zijn voor veel mensen geen onbekende planten. Ook zullen veel mensen wel ervaring hebben met een steek van deze plant. Het is een plant die veel voorkomt, niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Brandnetels groeien op vele verschillende gronden van juni tot en met oktober. Is er sprake van voeding rijke grond, dan is het mogelijk voor brandnetels om gemiddeld twee meter hoog te worden. De stengels en bladeren van brandnetels bestaan uit haartjes die bij aanraking van de huid veranderen in kleine naalden. 

  Hoe krijg je jeuk door een brandnetel?brandnetel jeuk

  Op het moment dat de brandnetel in aanraking komt met de huid, breken de topjes van de haartjes af waardoor kleine naalden ontstaan. Deze kleine naalden spuiten verschillende chemische stoffen in de huid. Voorbeelden van deze stoffen zijn serotonine, acetylcholine en histamine. Deze mix aan chemische stoffen veroorzaken de jeuk en de kleine blaasjes op de huid.

  Behandelen van de brandnetelsteek

  Voor het behandelen van de jeuk is het van belang om de jeukende plek goed schoon te maken. Dit kan met water en zeep. Mocht dat niet binnen handbereik zijn, maak dan gebruik van een droge doek. Op deze manier wordt een groot deel van de chemische stoffen, afkomstig van brandnetels, verwijderd van de huid. Dit zorgt ervoor dat de jeuk wordt verminderd.

  De ergste jeuk en blaasjes die op de huid zijn ontstaan, trekken grotendeels binnen een uur weer weg. Dan kan het vaak nog wel een paar uur duren voordat het tintelende en/of dove gevoel van de brandnetelsteek wegtrekt. Er zijn tegenwoordig veel natuurlijke en huishoudelijke middelen waarvan wordt gezegd dat deze helpen tegen de jeuk, het branderige gevoel en de blaasjes. Een goed voorbeeld is Vitotaal Brandnetel. Wij van Huidkwalen.nl staan sterk achter dit product.

  Hondsdraf en weegbree zijn planten die de jeuk van een brandnetelsteek neutraliseren. Deze planten groeien vaak in de zelfde grond en staan vaak in de buurt van de brandnetels. Kneus en knijp de bladeren van één van deze planten fijn tot het sap eruit komt. Wrijf dit sap en de bladeren over de blaasjes. Voor de één heeft dit een betere werking dan voor de ander. Vaak werken deze bladeren omdat de combinatie van sap en de wrijving de jeuk tijdelijk verminderd. Huishoudelijke middeltjes die de jeuk en het branderige gevoel verminderen zijn tandpasta en azijn. Breng één van de twee aan op een droge doek en wrijf het vervolgens over de brandnetelsteek.

  Brandnetelcrème

  Mochten de natuurlijke en huishoudelijke middeltjes niet werken, dan zijn er ook verschillende crèmes voor brandnetelsteken. Hoewel de jeuk van brandnetels nooit erg lang duurt, is het een vervelende en branderige jeuk. Verschillende crèmes kunnen de jeuk nog verder verminderen en zorgen voor verkoeling. De crèmes zijn hier te bestellen.

  1. wasiumei 27,16

   Bedankt voor deze informatie

  Geef een reactie