" />
  Brachioradiale jeuk

  Brachioradiale jeuk

  Informatie

  Brachioradiale jeuk is te kenmerken aan de hevige jeuk op de bovenarmen die naar alle waarschijnlijk ontstaat door overprikkeling van de zenuwen. In het algemeen kun je het niet zien, de huid jeukt alleen maar. Door het krabben ontstaan rode plekken en wondjes.

  Het ontstaat dus door overprikkeling van de zenuwen in de huid. Maar hoe deze ontstaat, is helaas niet duidelijk. Toch wordt er een verband gelegd met zonlicht. De huidziekte komt namelijk vaak voor in warme, zonnige landen. Ook zijn mensen met een licht huidtype er vatbaarder voor, vandaar de duidelijke link met zonlicht als oorzaak. Andere oorzaken kunnen nekletsel of ontstekingen zijn.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van brachioradiale jeuk zijn de volgenden:

  • Het meest kenmerkend is de jeuk. Deze is intens. Over het algemeen is het vooral de bovenarm die jeukt. In een aantal gevallen is ook de onderarm aangedaan.
  • Brachioradiale jeuk brengt verder geen symptomen met zich mee. Wel kunnen er wondjes en rode vlekken ontstaan door het vele krabben.
  Brachioradiale jeuk

  Synoniemen:

  • Brachioradiale pruritus

  Behandeling

  Er zijn enkele middelen op de markt die de brachioradiale jeuk kunnen verminderen of kunnen stoppen.

  Gel & Crèmes

  Er is een crème en gel op de markt die de jeuk verminderen. De crème, genaamd capsaicine crème, zorgt ervoor dat de zenuwen geprikkeld worden en dat hierdoor de jeukprikkel onderdrukt wordt. Helaas kan deze crème wel irritatie van de huid veroorzaken.

  De gel, genaamd Lidocaine, heeft een verdovend effect. De gel remt ook de zenuwen die zorgen voor de jeuk. Ook hierbij is helaas een nadeel. Het heeft een kort effect.

  Medicijnen

  De medicijnen die worden voorgeschreven door de huisarts zijn: Tryptizol, Neurontin en Antihistaminica. Deze middelen stillen de jeuk. Helaas is Antihistaminica niet zo krachtig en kun je er moe van worden. Tryptizol en Neurontin worden normaal gesproken gebruikt bij zenuwpijn maar werken wel voor brachioradiale jeuk.


  Brachioradiale jeuk voorkomen

  Er wordt een link gelegd met het zonlicht als oorzaak van de extreme jeuk. Het is dus goed om de oorzaak te behandelen. Gebruik altijd goede zonnebrandcrèmes en probeer uit de zon te blijven op de warmste uren, tussen elf en vier. Draag tevens lange mouwen als je de zon in gaat.


  Geef een reactie