Informatie
Blefaritis is een ontsteking van de ooglidrand. In dit geval zijn de haarzakjes ontstoken. Ook kan de oorzaak bij de talgkliertjes en de huid zelf liggen. Bacteriën dringen deze gebieden binnen en hierdoor ontstaat er een irritatie. Een gevolg van blefaritis kan tot oogontsteking leiden.
Blefaritis kan erg jeuken. Mensen met hoofdroos, een vette huid of droge ogen hebben de meeste kans op de blefaritis. Je kunt het al op jonge leeftijd krijgen en het kan regelmatig terugkeren. Ook is het mogelijk dat je er pas later in je leven mee te maken krijgt.
Klachten aan de voorzijde van de ooglidrand heet anterieure blefaritis. Posterieure blefaritis is een ontsteking aan de achterzijde van de ooglidrand.
Symptomen
De symptomen van beide vormen van blefaritis zijn bij iedereen over het algemeen hetzelfde, dit zijn:
- Veel jeuk en irritatie van de oogleden.
- Er kunnen ook branderige, tranende ogen ontstaan.
- Vermoeide ogen zijn ook een symptoom van de ontsteking.
- Tevens nemen de ogen een rode kleur aan.

Synoniemen:
- Oograndontsteking
- Blepharitis
Behandeling
Het behandelen van chronische gevallen verloopt uiterst moeizaam. Het is in dit geval erg lastig om er van af te komen. In normale gevallen kun je de volgende methoden toepassen:
De oorzaak aanpakken:kunsttranen
Allereerst kun je een oorzaak van de blefaritis proberen op te lossen: droge ogen. De droge ogen kun je behandelen door kunsttranen te druppelen. Je kunt zelf kiezen hoe vaak je dit doet. Een recept hiervoor is beschikbaar bij de huisarts.
Corticosteroïden
Ook valt de ooglidrandontsteking te behandelen door middel van corticosteroïden. Dit is wel slechts in uitzonderlijke gevallen mogelijk. De corticosteroide-druppels of zalf zullen op het ooglid worden aangebracht. Uiteindelijk zal de ontsteking langzaam wegtrekken.
Antibiotica
Ook is het mogelijk om met antibiotica van de ooglidrandontsteking af te komen. De huisarts kan je een recept geven voor antibioticum die ervoor zal zorgen dat de ontsteking afneemt. Dit is niet mogelijk in alle situaties, bij een talgklierontsteking bijvoorbeeld niet. Ook wordt bij ernstige vormen van blefaritis geen antibiotica toegepast.
Ooglidhygiene
Een van de meest gebruikte manieren om er van af te komen is door middel van ooglidhygiëne. Deze behandeling is er op gericht om het aantal bacteriën op de ooglidrand te doen afnemen. Hierdoor zal de ontsteking langzaam afnemen. Dagelijks dien je twee keer de ooglidranden te reinigen om voor dit gewenste resultaat te zorgen.
Voorkomen van blefaritis
Blefaritis valt voor een groot deel te voorkomen door je ogen goed schoon te maken (niet met zeep!). Ook dien je de oogleden hierbij schoon te maken. Wanneer je dit regelmatig doet zal de kans op een ontsteking afnemen. Tevens kun je regelmatig je ogen druppelen wanneer je ogen erg droog zijn.
Geef een reactie