" />
  Blaren

  Blaren

  Informatie

  Iedereen heeft wel eens te maken met blaren. Blaren zijn ophopingen van vocht onder de opperhuid. Ze ontstaan door wrijving op de huid maar ook door extreme hitte of verkoeling. Normaal gesproken zit er vocht in een blaar maar in sommige gevallen zit er ook bloed onder. In dit geval spreekt men van een bloedblaar.

  Blaren

  Typen:

  • Brandnetelblaren
  • Bloedblaren

  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van blaren zijn de volgenden:

  • Een bekend symptoom van een blaar is de pijn die het met zich mee brengt. Bij wrijving kan de blaar erg pijn doen.
  • Ook is een blaar meestal rood en geeft het een branderig gevoel. Daarnaast kan een blaar goed jeuken.

  Behandeling

  De meningen zijn verdeeld over of je wel een blaar door moet prikken. In het geval van een bloedblaar in ieder geval niet doen, maar bij een normale, gesloten blaar kan dit wel. Indien je besluit dit te doen, zorg er dan voor dat je voeten (of handen, ligt eraan waar de blaar zit) goed schoon zijn. Pak een schone naald of prikker en prik in de blaar. Ga niet te diep want dan beschadig je de onderliggende huid. Druk het vocht vervolgens met een schone zakdoek uit de blaar. Je kunt vervolgens nog jodium aanbrengen ter ontsmetting.

  Ook kun je ervoor kiezen om de gesloten blaar met rust te laten. In dit geval kun je de blaren het best afplakken met pleisters. De blaar gaat vanzelf weg.

  Mocht je erg veel lasten hebben van een blaar dan kan de dokter zinkzalf voorschrijven. Deze zalf helpt je over het algemeen snel van de blaar af.


  Voorkomen van blaren

  Goed schoeisel is essentieel voor het voorkomen van blaren op je voeten. De meeste blaren ontstaan door (verkeerde) wrijving op de voeten. Ook kun je je voeten voor een wandeling goed afplakken met leukoplast of sporttape. Zorg er alleen wel voor dat er geen ribbels ontstaan, deze zullen namelijk weer blaren veroorzaken.

  Ook het insmeren van je voeten met diverse soorten zalfjes en crèmes kan blaren voorkomen. Dit kun je doen na een wandeling o.i.d. Gebruik voetcrème, vaseline of talkpoeder om blaren te voorkomen.

  Geef een reactie