" />
  Bijensteek

  Bijensteek

  Informatie

  Bijen zijn insecten die erg veel voorkomen in Nederland. Bijen steken niet zomaar. Ze steken wanneer ze zich bedreigd voelen. Ook wanneer het ‘volk’ bedreigd wordt kunnen wachtersbijen aanvallen. Dit overkomt bijvoorbeeld imkers en mensen die dichtbij een nest komen. Een bijensteek is volkomen onschuldig, tenzij je er allergisch voor bent. In zo’n situatie moet er direct gehandeld worden. Dit kun je lezen onder het kopje ‘behandeling’.

  Bij een steek gaat de bij altijd dood. Hij blijft niet zoals bij een wesp leven. Na het steken blijft er vaak een klein angeltje in de huid achter. Deze dien je te verwijderen.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van een bijensteek zijn als volgt:

  • Een steek van een bij is pijnlijk. Het voelt branderig aan en er ontstaan enkele irritatie verschijnselen na de steek.
  • Zo ontstaat er rondom de plek waar gestoken is een rode zwelling. Op de plek van de steek zal een klein gaatje zitten.
  • Er zijn mensen die overgevoelig zijn voor bijensteken. Zij kunnen een heftige reactie krijgen. Er kunnen zwellingen en andere reacties op het gehele lichaam ontstaan. Deze dienen direct behandeld te worden. Helemaal wanneer er benauwdheid, kortademigheid optreden en wanneer het bewustzijn bijna verloren wordt dien je 112 te bellen. Bij jeuk over het gehele lichaam of koorts n.a.v. de steek kun je het beste een huisarts inschakelen.

  Behandeling

  Gestoken door een bij? Ga als volgt te werk.

  Stap 1: Angel verwijderen

  Wanneer je bent gestoken door een bij, dien je allereerst de angel te verwijderen. Deze kun je het beste uit de huid krabben. Ga secuur te werk! Na het verwijderen dien je de wond te desinfecteren. Dit kan door middel van alcohol of jodium.

  Stap 2: Verkoeling

  Zorg vervolgens ervoor dat je de wond verkoelt. Gebruik een koud washandje of een handdoek en wikkel deze om de plek heen.

  Stap 3 (eventueel): Verlichtingsmiddelen

  Er zijn ook enkele middelen bij de drogist verkrijgbaar om de pijn en andere klachten te verminderen.

  Wat te doen bij een allergische reactie?

  Wanneer er na een bijensteek een allergische reactie optreedt, dien je snel te handelen. Bij kortademigheid, benauwdheid en bij het verliezen van het bewustzijn dien je 112 te bellen. Zij zullen je terplekke verder behandelen. Bij reacties over het gehele lichaam, als zwellingen en jeuk, dien je een huisarts te raadplegen. Deze zal het vervolgens verder behandelen.

  BiteAwayStick-TegenInsectenbetenHeltiq-KoelsprayByeBites-Stekensetgaranties


  Voorkomen

  Bijen worden aangetrokken door parfums en andere typen cosmetica met een geurtje. Vermijd deze dus zoveel mogelijk als je een steek wilt voorkomen.

  Controleer voordat je iets eet altijd even of er geen bij op zit. Ze komen namelijk af op eten.

  Sla niet naar bijen. Dit maakt ze agressief en hierdoor wordt de kans op een bijensteek groter.

  Geef een reactie