" />
  Basaalcelcarcinoom

  Basaalcelcarcinoom

  Informatie

  Een basaalcelcarcinoom is een kwaadaardige tumor die zich nestelt op de huid. Dit type huidkanker is het meest voorkomende type huidkanker in Nederland. Gelukkig is basaalcelcarcinoom heel goed te behandelen. In bijna alle gevallen kan het carcinoom verwijderd worden. Dit komt omdat het langzaam en lokaal ingroeit. Het zaait niet uit zoals het plaveiselcelcarinoom.

  Zoals net vermeld is het in Nederland het meest voorkomende type huidkanker. Ieder jaar worden er 25.000 mensen geconstateerd met huidkanker. Tachtig procent daarvan heeft het basaalcelcarcinoom. Bijna honderd procent hiervan geneest volledig.

  Het carcinoom komt het meest voor op plekken waar de Uv-licht met best kan komen, het gezicht, oren en op de lippen. De oorzaak van basaalcelcarcinoom is het zonlicht en dan met name overmatige blootstelling aan het zonlicht zonder bescherming.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van basaalcelcarcinoom zijn de volgenden:

  • Een basaalcelcarcinoom is meestal een huidkleurig, rond, bultje.
  • Midden op het bultje kan een zweertje ontstaan.
  • Dit zweertje kan glanzen. Ook kun je bloedvaatjes zien lopen.

  Behandeling

  Het is gelukkig goed te behandelen. Bijna honderd procent van de mensen hersteld van dit type huidkanker. Wel is het belangrijk dat je er op tijd bij bent, dit is lastig omdat het zeer langzaam groeit, en voordat je het opmerkt kan het er al tijden zitten. Houd je huid dus altijd en overal goed in de gaten.

  Wanneer er een basaalcelcarcinoom wordt geconstateerd door de dermatoloog, zal hij/zij deze meteen laten verwijderen. Dit kan op onder andere de volgende manieren.

  Operatie

  Bij de operatie zal de tumor verwijderd worden. Na de behandeling zal je regelmatig langs moeten komen voor een controle, het kan namelijk terugkeren.

  Chemotherapie

  Bij deze therapie wordt het gebied bestraald. Voor deze methode dien je enkele keren naar het ziekenhuis toe te komen. Je wordt namelijk meerdere keren bestraald op een manier dat je huid niet in de diepte beschadigd wordt. Deze behandelingen zijn pijnloos.


  Voorkomen van basaalcelcarcinoom

  Je kunt dit type huidkanker voorkomen door net als voor het voorkomen van de andere typen, je goed in te smeren wanneer je de zon in gaat. Gebruik altijd minstens factor twintig als je de felle zon in gaat. Zorg er voor dat je niet verbrandt. Op deze manier kun je basaalcelcarcinoom voorkomen.


  Geef een reactie