" />
  Bacteriële vaginose

  Bacteriële vaginose

  Informatie

  Bacteriële vaginose is een verstoring van het bacteriële evenwicht van de vagina. Het is geen soa, zoals de naam misschien doet vermoeden, maar de kans er op is wel groter als je het hebt.

  Bij bacteriële vaginose is de zuurgraad verstoord. Dit kan komen door het wassen met zeep, bepaalde medicijnen of vaginale douches. Seks zonder condoom kan ook van invloed zijn op de zuurgraad van de vagina.

  Het is totaal niet besmettelijk en het betreft geen infectie. Ook is het niet gevaarlijk en het gaat vanzelf weer over.


  Symptomen

  De symptomen van het bacteriële vaginose zijn:

  • Veel vrouwen krijgen helemaal geen symptomen. Zij zijn zich er niet van bewust dat ze het hebben.
  • De vagina kan onaangenaam ruiken en er kan een onaangename afscheiding geven.
  • De vagina kan jeuken en rood zijn.

  Behandeling

  Het komt vaak voor dat de symptomen niet eens gemerkt wordt. Worden deze toch wel gemerkt, dan dient er een behandeling plaats te vinden. Er wordt in dit geval behandeld met een antibioticum in de vorm van een zalf of crème.

  Ook kan er metronidazol gebruikt worden om er van af te komen. Let op: je mag tijdens deze kuur geen alcohol drinken. Bij deze kuur dien je tweemaal daags een tablet in te nemen. Nadeel is dat deze kuur nadelen heeft: er kan misselijkheid, buikpijn, duizeligheid en hoofdpijn optreden.

  Over het algemeen gaat het vanzelf over.


  Voorkomen van bacteriële vaginose

  Je kunt het voorkomen door ervoor te zorgen dat je je vagina niet met zeep wast. Dit kan de zuurgraad verstoren. Het is voldoende om de vagina met lauw water onder de douche af te spoelen. Door dit advies op te volgen verklein je de kans op bacteriële vaginose enorm.


  Geef een reactie