" />
  Atypisch fibroxanthoom

  Atypisch fibroxanthoom

  Informatie

  Het atypisch fibroxanthoom is een type huidkanker dat zelden voorkomt. Het komt voor in het gebied rondom het hoofd en wordt vooral geconstateerd bij ouderen, vaak mannen. Atypisch fibroxanthoom is over het algemeen een goedaardige tumor, toch bestaat er een kans dat het veranderd in een kwaadaardige variant.

  Het ontstaat in de dermis (de lederhuid) omdat deze door de zon is beschadigd. Het bultje groeit vrij snel maar zaait vrijwel nooit uit.


  Symptomen

  De symptomen van het atypisch fibroxanthoom zijn:

  • Allereerst verschijnt er een gezwel op het hoofd. Er kan soms een zweertje ontstaan.
  • Gezwellen worden vaak niet groter dan 3cm.
  • De gezwellen komen voor op het hoofd, omdat daar gaandeweg je leven de meeste zonbeschadiging wordt aangericht.

  Qua symptomen lijkt het, qua uiterlijk, op:

  Atypisch fibroxanthoom

  Synoniemen

  • Rode knobbel
  • AFX

  Behandeling

  Het atypisch fibroxanthoom kan behandeld worden door middel van het wegsnijden. Ook kan het behandeld worden door het toepassen van Mohs micrografische chirurgie. Deze techniek is speciaal ontwikkeld voor het behandelen van huidkanker. Bij deze techniek worden delen van kanker-bevattende huid herhaaldelijk verwijderd totdat alleen gezonde huidcellen aanwezig zijn.


  Voorkomen van atypisch fibroxanthoom

  Het ontstaat door teveel blootstelling aan het schadelijke zonlicht. Je kunt het voorkomen door dus o.a. minder in het zonlicht te gaan.

  • Wanneer je de zon in gaat, kun je het beste een pet of hoed dragen. Je hoofdhuid is het meest kwetsbaar voor het fibroxanthoom. Bescherm je hoofdhuid dus goed!
  • Gebruik altijd zonnebrandcrème van 30 graden of hoger.
  • De zon is tussen elf en drie op zijn hoogtepunt. Probeer te vermijden dat je tijdens deze uren de zon in gaat, en als je al gaat, ga dan niet onbeschermd!

  Door bovenstaande tips op te volgen kun je atypisch fibroxanthoom voor een groot deel voorkomen.


  Geef een reactie