" />
  Atopisch eczeem

  Atopisch eczeem

  Informatie

  Eczeem is een huidkwaal die erg veel voorkomt bij veel mensen, in dit artikel bespreken we atopisch eczeem, ofwel constitutioneel eczeem.
  Atopisch eczeem komt het meest voor, het is een sterk jeukende ontsteking van de huid die regelmatig kan terugkeren. Het zijn vooral kinderen die er last van krijgen. Baby’s tussen de twee en achttien maanden krijgen er ook vaak last van. Vaak heeft een patiënt ook familieleden die last hebben van constitutioneel eczeem. Er is dus een erfelijke aanleg.

  De oorzaak van atopisch eczeem is onbekend. Er wordt vermoed dat het dus een erfelijke aanleg heeft maar ook pollen, bomen, huisdieren, bloemen, dekbedden, vloerbedekking en kussens zouden constitutioneel eczeem kunnen veroorzaken. Ook zouden factoren als zeep, strakke kleding, droge lucht, zon, inspanning, stress, slaaptekort het kunnen veroorzaken.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van atopisch eczeem zijn de volgenden:

  • Er ontstaat roodheid en een sterke jeukende ontsteking. Er ontstaan blaasjes.
  • De blaasjes drogen na enkele tijd in tot korstjes. Vervolgens neemt de roodheid af en gaat de huid schilferen.
  • Bij ernstige vormen kunnen er huidkloven ontstaan.
  • Het krabben aan het constitutioneel eczeem veroorzaakt open wondjes, wat weer kan leiden tot infecties.

  Behandeling

  De behandeling is afhankelijk van de ernst en de complicatie van het constitutioneel eczeem. Er worden over het algemeen drie mogelijke behandelingsmethoden toegepast.

  Lichttherapie

  Er bestaat een techniek genaamd Ultraviolet B dat bijzonder atopisch eczeem kan doen verdwijnen. Het ultraviolet licht dat gebruikt wordt beïnvloedt de celgroei en daarmee de ontstekingen in de huid. De behandelingen zijn zeer kort. Je dient deze therapie enkele maanden te volgen.

  Het is ook mogelijk om een soortgelijk type lichttherapie te gebruiken om dit type eczeem te behandelen: PUVA. Deze techniek lijkt op Ultraviolet B, maar alvorens je aan dit type lichttherapie begint dien je enkele psoraleentabletten in te nemen. Deze zorgen ervoor dat je huid gevoelig wordt voor het licht. Per therapie wordt de dosis licht opgehoogd om je huid rustig te laten wennen. Ook deze therapie duurt enkele maanden.

  Zalfjes

  Ook zijn er diverse zalfjes op de markt om dit type eczeem aan te pakken. Hierin zitten corticosteroïden die ervoor zorgen dat de ontstekingsreactie afneemt. Teerzalven, pimecrolimus en tacrolimus bevatten deze stof. Ook raadt de huisarts tabletten aan als betamethason, prednison en prednisolon. Een neutrale zalf wordt ook aangeraden om de huid vettig en soepel te houden.


  Voorkomen van atopisch eczeem

  Om atopisch eczeem te voorkomen dien je de oorzaak aan te pakken. De oorzaak van dit type eczeem zijn pollen, bomen, huisdieren, bloemen, dekbedden, vloerbedekking en kussens. Ook zouden factoren als zeep, strakke kleding, droge lucht, zon, inspanning, stress, slaaptekort het kunnen veroorzaken. Vermijd dus deze factoren, of gebruik ze in mindere mate, wanneer je gevoelig bent voor atopisch eczeem.

  Geef een reactie