" />
  Artritis psoriatica

  Artritis psoriatica

  Informatie

  Artritis psoriatica is een vorm van reuma. Zo’n 80 procent van de mensen krijgt eerst de reguliere vorm van psoriasis (vulgaris) en vervolgens deze vorm. Er ontstaan gewrichtsontstekingen. Dit zorgt voor pijn, stijfheid en vermoeidheid.

  Helaas is de oorzaak van artritis psoriatica niet bekend. Wel is duidelijk dat het afweersysteem zich tegen de eigen huid keert. Ook is het erfelijk bepaald, maar ook alcohol, stress, roken en bepaalde medicijnen kunnen een reactie van het afweersysteem uitlokken.

  De ziekte ontstaat vaak tussen het twintigste en dertigste levensjaar. Mannen en vrouwen zijn er even vatbaar voor.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van artritis psoriatica zijn de volgenden:

  • Er treden vaak eerst psoriasisplekken op op de huid. Dit zijn rode plekken met een schilfering.
  • Er ontstaan ontstekingen op de gewrichten, dit kan erg pijn doen. De getroffen plek wordt rood en zwelt erg op. De pijn wordt vaak erger wanneer je in dezelfde positie zit. Ook de stijfheid neemt in dit geval toe.
  • Ook kun je je erg vermoeid voelen.
  • Oogontstekingen kunnen ook een symptoom zijn van artritis psoriatica. Ze treden vaak op omdat de ogen te droog zijn.

  Behandeling

  De dermatoloog gebruikt vaak crèmes en zalfjes in de vorm van corticosteroïden. Deze zorgen ervoor dat de jeuk en ontstekingsreacties afnemen. Vitamine D, B12 en koolteer hebben ook vaak een gunstig effect op het beloop van dit type psoriasis.

  Voor een verdere behandeling kom je vaak terecht bij een reumatoloog. Hij/zij zal je verder begeleiden in het proces om met artritis te leren leven. Het is namelijk ongeneeslijk.


  Voorkomen van artritis psoriatica

  Er zijn enkele factoren die de oorzaak (reacties van het immuunsysteem) kunnen veroorzaken. Alcohol, roken, stress, bepaalde medicijnen kunnen een reactie van het immuunsysteem veroorzaken. Zorg dus voor de volgende dingen:

  • Drink met mate. Het liefst geen alcohol
  • Rook niet.
  • Probeer medicijnen waarvoor je allergisch bent te vermijden.
  • Zorg ervoor dat je geen stress oploopt.

  Geef een reactie