Informatie
Het aquariumgranuloom is een huidziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. Deze bacterie, Mycobacterium marinum red., leeft in zoet water met een hoge temperatuur. De bacterie dringt zichzelf door beschadigde huid heen en kan op deze manier zorgen voor een infectie. Ongeveer twee tot zes weken na de infectie zullen de eerste symptomen optreden.
Een aquariumgranuloom lijkt op een steenpuist maar is dit absoluut niet. De huidkwaal wordt vooral gezien bij zwemmers en aquariumliefhebbers. Bij het schoonmaken van het aquarium kun je het namelijk ook oplopen.
Symptomen
De meest voorkomende symptomen van een aquariumgranuloom zijn de volgenden:
- Allereerst ontstaat er een rode zwelling op de huid. De zwelling kan doen denken aan een steenpuist.
- Vaak is de infectie alleen, maar er kunnen meerdere granulomen op het lichaam zitten. Vaak op de armen.
- Heel soms ontstaat er koorts.

Synoniemen:
- Zwembadgranuloom
Behandeling
Zonder behandeling kan het tot twee jaar duren voordat een aquariumgranuloom is weggetrokken, er blijven dan littekens achter. Je dient er dus goed aan te doen om jezelf te laten behandelen indien je het hebt. Hiervoor wordt door de huisarts antibiotica aangeraden. In de meeste gevallen betreft het claritromycine en doxycycline.
Aquariumgranuloom voorkomen
Het voorkomen is beter dan genezen. Je kunt dit doen, indien je een aquarium hebt, door handschoenen te gebruiken bij het verschonen van het aquarium. Dit verkleint de kans op een infectie. Vermijd tevens contact met vies en verontreinigd water. Door deze tips op te volgen kun je de kans op aquariumgranuloom aanzienlijk verminderen.
Geef een reactie