" />
  Anale jeuk

  Anale jeuk

  Informatie

  Anale jeuk is geen ernstige huidkwaal, maar wel een hele vervelende. De jeuk kan je gek maken en wordt vaak veroorzaakt door een droge, minder elastische en geïrriteerde huid. Ook aambeien of wondjes, als anale fissuur, kunnen de oorzaak zijn van anale jeuk. Anale seks, aarsmaden of bepaalde medicijnen kunnen ook de grondlegger zijn van de klachten.

  Wat ook een oorzaak van anale jeuk kan zijn is dat er ontlasting is achtergebleven rond of op de anus. Dit kan leiden tot irritatie en schimmels, die er weer voor zorgen dat er hevige jeuk ontstaat. Chemische middelen als parfum zijn ook een veelvoorkomende oorzaak van de anale jeuk.

  Anale jeuk

  Synoniemen:

  • Pruritus ani

  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van anale jeuk zijn de volgenden:

  • De jeuk rondom de anus is het ergste symptoom dat gepaard gaat met anale jeuk. Ook kan er rondom de anus een zichtbaar geïrriteerde huid aanwezig zijn.

  Behandeling

  De behandeling van anale jeuk is altijd afhankelijk van de oorzaak van de jeuk. Bij infecties als aarsmaden wordt er een parasiet dodend middel gebruikt om van de nare beestjes af te komen. Eczeem kan opgelost worden met zinkzalf, maar dit wil niet bij alle vormen van eczeem. Je kunt het beste advies van de huisarts vragen indien er veel eczeem rondom de anus aanwezig is.


  Voorkomen van anale jeuk

  Om anale jeuk te voorkomen zijn er een aantal preventiemaatregelen beschikbaar, een eerste is om de anus en het gebied rondom goed schoon te houden. Was na elke ontlasting de huid met een lauw washandje, zonder zeep. Er wordt aangeraden om geen vochtige toiletdoekjes te gebruiken waar alcohol of parfum in zit. Deze kunnen juist eczeem en anale jeuk veroorzaken!

  Ook wordt door de huisarts aangeraden om katoenen ondergoed te dragen. Katoen veroorzaakt over het algemeen geen eczeem of andere oorzaken van anale jeuk. Draag ook geen kleding die erg strak zit.

  Tot slot kun je af en toe ervoor kiezen om zinkzalf rondom de anus aan te brengen. Dit kan jeukklachten voorkomen en verminderen.

  Geef een reactie