" />
    Anale fissuur

    Anale fissuur

    Informatie

    Anale fissuur is een kleine scheur of wond bij de uitgang van de anus. Anale fissuur kan bij iedereen voorkomen en ontstaat vaak door verstopping en harde ontlasting. Ook kun je last van anale fissuur krijgen bij anale seks en diarree. Anale fissuur kan erg veel pijn doen, vooral tijdens het doen van een grote boodschap. Bij anale fissuur kan er bloed vrijkomen. Veel mensen durven bij anale fissuur niet meer naar de wc en stellen een bezoek uit, maar er wordt aangeraden om toch heen te gaan. Verstopping zorgt namelijk juist voor meer pijn.

    Over het algemeen herstelt anale fissuur binnen enkele weken, maar in sommige gevallen herstelt het helemaal niet. Bijvoorbeeld wanneer de wond steeds weer in contact komt met nieuwe bacteriën uit de ontlasting. Dit is moeilijk te vermijden en wanneer dit langer dan anderhalve maand aanhoudt, spreken we van een chronische fissuur. Aan te raden is om in dit geval een bezoek aan de huisarts te brengen. Hij zal kijken naar de wond en beslissen hoe deze te behandelen.

    Anale fissuur

    Synoniemen:

    • Fissura ani

    Symptomen

    De meest voorkomende symptomen van anale fissuur zijn de volgenden:

    • Een naar symptoom van anale fissuur is het bloed dat vrijkomt tijdens het ontlasten. Ook kan er bloed in de ontlasting zitten.
    • Je kunt ook last krijgen van pijn aan de kringspier. Door de pijn van het ontlasten kan deze namelijk verkrampen, wat als gevolg heeft dat de doorbloeding verslechtert.

    Behandeling

    Een eerste tip die de huisarts vaak meegeeft aan patiënten met anale fissuur, is het dun houden van de ontlasting. Eet veel vezels en fruit. Een zachte ontlasting zal ervoor zorgen dat de wond niet groter wordt en doet de kans op het opnieuw opengaan aanzienlijk verminderen.

    Zalfjes tegen anale fissuur

    Ook kun je diverse zalfjes aanbrengen op de wond. Er zijn vier zalfjes die door de huisarts aanbevolen worden. Een eerste is diltiazem zalf. Deze zalf zorgt ervoor dat de bloedtoevoer in de anus bevorderd wordt. De wond zal zich zo beter kunnen herstellen.

    Een tweede zalf die veel gebruikt wordt is de zalf met isosorbideinitraat. Ook deze zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar de anus bevorderd wordt. Deze zalf wordt niet snel voorgeschreven door de huisarts.

    Ook kan zinkzalf helpen tegen anale fissuur. Zinkzalf beschermt de wond tegen de ontlasting en zorgt ervoor dat de wond indroogt.

    Tot slot kan lidocainezalf gebruikt worden, al is dit meer een pijnstiller en geen oplossing van het probleem.

    Injecties

    De huisarts kiest er soms voor om met injecties anale fissuur te behandelen. Dit heet een botuline injectie. Over het algemeen geven deze injecties positieve resultaten. De injectie zorgt er namelijk voor dat dat de spanning van de kringspier afneemt en verbeterd de doorbloeding.

    In extreme gevallen operatie

    Alleen in extreme gevallen wordt er gekozen voor een operatie om anale fissuur te behandelen. Wanneer bovenstaande middelen niet helpen wordt deze operatie uitgevoerd. Bij deze operatie wordt er een wondje naast de anus ingeknipt om de spanning op de anale fissuur te verminderen en uiteindelijk te genezen.


    Voorkomen van anale fissuur

    Om anale fissuur te voorkomen is het ten eerste goed om veel fruit en vezels te eten. Dit zorgt voor een minder harde ontlasting. De vezels houden namelijk vocht vast.

    Ook veel beweging kan ervoor zorgen dat er geen anale fissuur ontstaat. Veel beweging zorgen ervoor dat je darmen op gang blijven.

    Een andere tip om anale fissuur te voorkomen is het drinken van veel water. Voor vrouwen geldt een dagelijkse inname van 1,5 liter en voor mannen geldt een inname van 2 liter.

    Ook kan het goed schoonmaken van je anus na het ontlasten anale fissuur voorkomen. Gebruik hierbij absoluut geen zalf of crèmes.

    1. Jeroenapril 11,15

      vooral die zalfjes hebben mij goed geholpen, ben blij dat ik er van af ben, dit is echt een rot aandoening

      • Beheerderapril 11,15

        Hi Jeroen.

        Bedankt voor je reactie. Fijn om te horen dat de zalfjes goed hebben geholpen. Het is inderdaad een vervelende aandoening.

    2. Bernarddecember 6,17

      Hallo
      Mijn partner heeft al eentijd erge last vananale fissuur
      Van alles al
      Geprobeerd: van botox injektie, zalven ,voeding etc :niets heeft tot nu toegeholpen.. op het internet lees ik alleen maar wanhopige verhalen van mensendie er al jaren mee kampen!
      Heeft u een advies wat een oplossing zou kunnen zijn?
      Met vriendelijkegroet
      Bernard

    Geef een reactie