" />
  Alopecia universalis

  Alopecia universalis

  Informatie

  Alopecia universalis is een nare haaraandoening waarbij alle haren op het lichaam uitvallen en vervolgens nauwelijks of niet meer terugkeren. Het kan een diepe impact hebben op de kwaliteit van je leven. Het is een vergevorderd en tevens heftigste, stadium van alopecia areata.

  Men vermoedt dat deze ernstige vorm van alopecia een gevolg is van een stoornis in het afweersysteem van het lichaam. Het ichaam keert zich plots tegen zichzelf en begint eigen cellen aan te vallen in plaats van infecties van buitenaf. Het komt dan ook vaak voor dat patiënten andere ziekten krijgen of hebben, als bloedarmoede, vitiligo en schildklierziekten. Er zijn vermoedens dat alopecia universalis erfelijk is.

  Het komt overal op het lichaam voor. De haren op de borst, rug, schaamstreek, hoofd en armen en benen vallen uit.


  Symptomen

  Het meest voorkomende symptoom van alopecia universalis is als volgt:

  • Over het gehele lichaam valt er haaruitval te constateren. Wanneer je er niet snel bij bent zal het niet lang duren voordat je geen haar meer over hebt.

  Behandeling

  Het is zeer lastig om alopecia universalis te behandelen. Het valt nauwelijks te behandelen en de kans dat de haaruitval na een succesvolle behandeling terugkeert, is behoorlijk groot. Een behandelingsmethode die vaak wordt gebruikt is immunocontacttherapie. Hierbij wordt de patiënt allergisch gemaakt voor een stofje, waardoor er eczeem ontstaat. Dit kan ervoor zorgen dat het lichaam zich hiertoe keert. Er bestaat een kans dat de haargroei dan weer terugkeert. Ook corticosteroïden worden vaak gebruikt om de ontstekingsreactie te verminderen. Helaas werkt ook dit niet altijd.

  Vele patiënten kiezen er dan ook voor om een permanente pruik te zetten en veel make-up te dragen. Ook het laten tatoeëren van stoppels wordt veel gedaan.


  Voorkomen

  Alopecia universalis is erg lastig te voorkomen. Het is raadzaam om meteen naar de huisarts te gaan wanneer je overal op je lichaam haaruitval opmerkt. Ook dien je op de hoogte te zijn of je familieleden er ook ast van hebben. Er bestaat dan namelijk een grotere kans dat je het ook krijgt.

  Geef een reactie