" />
  Alopecia totalis

  Alopecia totalis

  Informatie

  Alopecia totalis is een haaraandoening waarbij er haren op het gehele lichaam plots uitvallen en vaak weg blijven. Het is een vergevorderd stadium van alopecia areata.

  De oorzaak van de huidaandoening is, net als areata, onbekend. Wel denkt men dat de ziekte in connectie staat met een stoornis in het afweermechanisme van het lichaam. Het lichaam keert zich hier tegen zichzelf en niet tegen infecties van buitenaf. Het komt vaak voor dat mensen die alopecia totalis hebben, ook andere ziekten krijgen of hebben, als bloedarmoede, vitiligo en schildklierziekten.

  Het komt overal op het lichaam voor. De haren op de borst, rug, schaamstreek, hoofd en armen en benen kunnen deels uitvallen. Het kan diep ingrijpen op je leven.

  Ook zijn er vermoedens dat het erfelijk is.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van alopecia totalis zijn de volgenden:

  • Overal op het lichaam vallen haren uit. Vooral op het hoofd.
  • Omdat het immuunsysteem zwak is kunnen er diverse ziektes optreden. Je bent hier kwetsbaarder voor.

  Behandeling

  De behandeling van alopecia totalis verloopt zeer moeizaam. Er bestaan enkele behandelingsmethoden die aan kunnen slaan. Het is altijd afwachten of het werkt. Dit is per persoon verschillend. Allereerst kan ervoor gekozen worden om immunocontacttherapie te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de patiënt allergisch gemaakt voor een stofje. Dit zorgt ervoor dat er een eczeemreactie optreedt wat leidt tot minder haaruitval.

  Ook kan ervoor gekozen worden om corticosteroïden toe te dienen. Deze zorgen ervoor dat de ontstekingsreactie afneemt. Het is altijd maar afwachten of dit echt aanslaat bij een patiënt.


  Voorkomen van alopecia totalis

  Alopecia totalis valt erg moeizaam te voorkomen. Het is belangrijk om er altijd op tijd bij te zien wanneer je haaruitval opmerkt. De kans is dan het grootst dat het te behandelen en te herstellen valt. Let er tevens op of het in de familie veel voorkomt. Het kan namelijk erfelijk zijn.

  1. simone chambonjuni 14,17

   kan deze ziekte door speeksel door gegeven worden

  Geef een reactie